Vier agenten vervolgd om rel Pijnacker

Vier politieagenten die betrokken waren bij rellen tijdens een feest in Pijnacker, vorig jaar mei, worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd. Zij worden verdacht van mishandeling en vernieling.

Dat heeft het OM vanochtend bekendgemaakt. Het bevrijdingsfeest liep uit op ernstige ongeregeldheden, waarbij de politie volgens omstanders en slachtoffers onevenredig veel geweld gebruikte. Burgemeester Rik Buddenberg bood vorig jaar al zijn excuses aan over de politie-inzet. De Rijksrecherche stelde vervolgens een onderzoek in.

Vorig jaar september liet de Rijksrecherche weten dat het politieoptreden „binnen de geweldsinstructie” was gebleven, maar dat vijf incidenten aanleiding waren voor verder onderzoek. Dat onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat een agent met zijn wapenstok sloeg op iemand die al op de grond lag, een hondenbegeleider zijn hond zonder enige aanleiding iemand liet bijten die weg liep, en een andere agent de ruit van een auto insloeg. Een agent dreigde de ruiten in te gooien bij de woning van een persoon die hem toeriep dat hij moest ophouden met slaan. Hij wordt vervolgd wegens gezagsmisbruik.

Tien later ontdekte incidenten leiden niet tot vervolging omdat de vermoedelijke schuldige agent niet meer te achterhalen is, er geweld werd gebruikt om de situatie onder controle te krijgen, of omdat de agenten aantoonbaar handelden uit noodweer.

Volgens het OM werd in die nacht een relatief kleine politiemacht geconfronteerd met 2.000 tot 3.000 mensen die zich onder invloed van veel alcohol- en drugs agressief opstelden. Verwijderingsbevelen werden niet opgevolgd, er werden voorwerpen naar de politie gegooid en beledigingen geroepen.

Tijdens het feest was er volgens de Rijksrecherche niets mis, maar aan het einde van de avond gaven particuliere beveiligers aan dat de situatie ,,niet meer onder controle was’’.