Veldhuis verrast met zilver en record op 100 vrij

Marleen Veldhuis nadat ze vanochtend als tweede heeft aangetikt in de finale van de 100 meter vrije slag. Ze verbeterde met een tijd van 53,70 seconden het Nederlands record van Inge de Bruijn (53,77 op de Spelen van Sydney in 2000). Foto Reuters Marleen Veldhuis of the Netherlands reacts after finishing second in the women's 100m freestyle swimming final at the World Aquatics Championship in Melbourne March 30, 2007. REUTERS/Wolfgang Rattay (AUSTRALIA) REUTERS

Marleen Veldhuis heeft vanochtend bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne verrassend een zilveren medaille gewonnen op de 100 meter vrije slag. Met haar nieuwe Nederlandse record (53,70) bleef de 27-jarige zwemster 0,4 seconden achter de Australische winnares Libby Lenton.

Veldhuis bleef wel de Duitse wereldrecordhoudster Britta Steffen en de sterke Amerikaanse zwemster Natalie Coughlin voor.

Met haar tijd zwom Veldhuis het record uit de boeken dat sinds de Olympische Spelen van Sydney (2000) op naam stond van Inge de Bruijn (53,77). Veldhuis haalde eerder op de WK al een bronzen medailles met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag.

„Ik doe mee en hoor erbij”, zei Veldhuis na afloop van haar race. In het sterke veld had ze vooraf niet gerekend op een medaille. „Ik wilde in ieder geval een Nederlands record zwemmen; dan zou ik wel zien waar ik uitkwam. Dit is echt een supertijd en een mooie medaille.”

Ook Jacco Verhaeren, die Veldhuis sinds september in Eindhoven traint, was blij verrast met het resultaat van Veldhuis, die halverwege haar race als eerste en ruim onder het wereldrecord keerde. „Ze ging eigenlijk iets te snel weg, maar Marleen is een van de snelste vrouwen ter wereld op dit moment. Dit is toch haar manier om een 100 meter te zwemmen. Ik denk dat ze in het tweede deel in de toekomst nog wel een stukje harder kan. Maar we zijn wel op de goede weg, dat mag duidelijk zijn. Het begint erop te lijken dat ze een echte finalezwemster is. Ze zwom moedig, en technisch heel goed.”

Veldhuis, oud-waterpoloster, stapte afgelopen najaar over van haar oude trainer Fedor Hes in Amsterdam naar het Nationaal Zweminstituut Eindhoven, waar Verhaeren technisch directeur is. Ze vond dat ze in de hoofdstad onvoldoende vooruitgang boekte.

Verhaeren ging in september vooral aan de slag met het verbeteren van de armtechniek van Veldhuis, die in zijn ogen niet efficiënt was. Hoewel het nog niet gepland was, kwamen de resultaten al snel. Zo verpulverde ze in december nog het nationale record uit 1982 van Annemarie Verstappen op de 200 meter vrij. En op de 50 meter vrij, haar sterkste nummer, naderde ze in januari het wereldrecord dat Inge de Bruijn in 2000 in Sydney zwom. Zondag is ze favoriet om dit nummer in Melbourne te winnen.

Michael Phelps zwom vanmiddag met de Amerikaanse estafetteploeg zijn dagelijkse wereldrecord, dit keer op de de 4x200 meter vrije slag. Hij werd bijgestaan door Ryan Lochte, Klete Keller and Peter Vanderkaay. De Amerikanen eindigden in 7.03,24, bijna anderhalve seconden sneller dan het oude record van Australië, dat dateerde van 2001. Phelps won daarmee zijn vijfde gouden medaille van het evenement. Hij heeft nog drie nummers te gaan om de acht gouden medailles te behalen, zoals hij van plan is.

Lochte was eerder vandaag al verrassend wereldkampioen geworden op de 200 meter rugslag. Hij versloeg zijn landgenoot en de favoriet op dit nummer, Aaron Peirsol. Bovendien verbeterde Lochte diens wereldrecord tot 1.54,32.

Inge Dekker bereikte vanochtend de finale van de 50 meter vlinderslag. Ze zwom met 26,20 de tweede tijd in de halve finales. Alleen de Zweedse Thérèse Alshammer was sneller: 25,82.

    • Rob Schoof