Vader Abrahambaard om de Belgische kiezer te lokken

Ook in België is steeds meer belangstelling voor het privéleven van politici.

Die werken er, in aanloop naar de verkiezingen, graag aan mee.

Anderhalf miljoen Belgen keken naar de Vlaamse minister-president Leterme en voorzitter van de Socialistische Partij Vande Lanotte bij de travestietenshow Debby en Nancy. Foto VRT reddingsbanden zwembanden baarden travestie VRT

Echtelijke problemen tussen de Belgische minister Freya Van den Bossche en haar man Dennis Van de Weghe: het was afgelopen week nieuws in nagenoeg alle media. De minister deed de onthulling overigens zelf in het roddelblad Dag Allemaal. „Dennis en ik zijn tijdelijk uit elkaar’’, zei ze. De overige bladen sprongen er gretig op in, mede omdat het in Thailand gesloten ‘sprookjeshuwelijk’ pas drie maanden oud was. De krant Het Nieuwsblad zette zijn website onmiddellijk open om de mening van het publiek te peilen: „Zouden de huwelijksproblemen van Freya invloed kunnen hebben op haar verkiezingsresultaat?”, luidde de vraag.

De mens achter de politicus komt ook in België steeds meer centraal te staan. De Belgen kunnen op 10 juni naar de stembus om een nieuw federaal parlement te kiezen. Dat is ook op de televisie volop te merken, want de aanwezigheid van politieke kopstukken in voor hen eigenlijk branchevreemde programma’s is aanzienlijk toegenomen.

Eén van die programma’s leidde vorige week tot een spoeddebat in het Vlaamse parlement. Dat was nadat de Vlaamse minister-president Yves Leterme en de voorzitter van de socialistische Partij Johan Vande Lanotte, beiden getooid met Vader Abrahambaard, hadden opgetreden in het amusementsprogramma Debby en Nancy van de VRT. Beide politici worden gezien als kanshebbers voor het premierschap in de volgende regering.

De humoristische travestietenshow op zondagavond is één van de kijkcijferhits van de Vlaamse publieke omroep. „De verkleutering van de politiek heeft een pijnlijk dieptepunt bereikt’’, zo reageerde Vlaams Belang leider Filip Dewinter. Hij verweet de christen-democraat Leterme bovendien het ambt van minister-president belachelijk te maken. Het was „niet één van de meest diepgravende van zijn daden als minister-president’’ geweest, moest Leterme toegeven nadat hij hier in het Vlaams Parlement over aan de tand was gevoeld.

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux is sinds vorige week woensdag wekelijks te zien in het programma Celebrity Schock van de Vlaamse commerciële omroep waarin ‘bekende Vlamingen’ tijdens een exotische reis met allerlei onverwachte ontberingen worden geconfronteerd. De oproep van Vlaams mediaminister Geert Bourgeois van twee jaar geleden aan de omroepen om politici „tegen zichzelf te beschermen’’ door hen niet meer uit te nodigen voor amusementsprogramma’s heeft weinig uitgehaald. Voor een gedragscode voelt de overgrote meerderheid van de politici niets.

In de brievenrubrieken van de Vlaamse kranten zijn de reacties verdeeld. Sommige lezers zeggen de deelnemende politici niet meer serieus te nemen, maar er zijn ook steunbetuigingen. „Waarom mogen politici zich ook eens niet van hun minder ernstige kant laten zien?’’, vroeg een briefschrijver in Het Nieuwblad.

De Belgische liberale premier Guy Verhofstadt probeert op zijn eigen manier onder de aandacht van het grote publiek te komen. Sinds vorige week is het met veel foto’s verluchtigde boek 8JV, Acht Jaar Verhofstadt, gratis te verkrijgen. Hierin worden alle resultaten van zijn twee regeerperiodes opgesomd. De keten van Standaard-boekhandels weigert het boek te verspreiden. Ze wil niet meewerken aan partijpolitieke propaganda.

Bekijk de politici op bezoek bij Debby en Nancy op www.standaard.be/debbynancy

    • Mark Kranenburg