V-raad vraagt vrijlating van marinemensen

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren zijn „ernstige zorg” uitgesproken over de gevangenneming en blijvende detentie van vijftien Britse marinemensen door Iran. De raad roept op tot „een snelle oplossing van de kwestie waaronder vrijlating van de vijftien”.

Londen had gehoopt op een hardere uitspraak van de Veiligheidsraad, waarin Iran werd veroordeeld. Maar na vijf uur intens debat bleek alleen deze niet-bindende verklaring haalbaar. Daarin wordt Teheran ook opgeroepen om consulaire bijstand voor de marinemensen toe te staan.

Volgens Iran zal het Britse besluit om internationale diplomatieke hulp in te roepen een oplossing van de crisis alleen maar vertragen. De zaak zou het best tussen Londen en Teheran onderling opgelost kunnen worden.

De vijftien werden vorige week vrijdag door Iran opgebracht, omdat ze zich in Iraanse wateren begeven zouden hebben. Maar volgens de Britse regering waren de marinemensen juist in Iraakse wateren. Ze maakten deel uit van een VN-missie die schepen in de Golf controleert op wapens en strijders.

Iran maakte gisteren opnieuw een brief openbaar van de enige vrouw onder de gevangenen. Eerder was een brief aan haar familie vrijgegeven, waarin ze schreef dat zij en haar collega’s kennelijk Iraanse wateren waren binnengegaan. Hetzelfde erkent ze op een video die Teheran tot woede van Londen heeft vrijgegeven.

In de tweede, opnieuw handgeschreven brief van de 26-jarige Faye Turney, die gericht is aan het Britse Lagerhuis, roept ze op tot terugtrekking van de Britse troepen uit Irak. „Is het niet tijd voor ons om te beginnen onze troepen uit Irak terug te trekken en ze zelf hun eigen toekomst te laten bepalen?” Ook schrijft ze: „Zelfs tijdens onze overtreding hebben ze ons goed en menselijk behandeld, waarvoor ik dankbaar ben en altijd en eeuwig zal zijn. Ik vraag de afgevaardigden van het Lagerhuis waarom, nadat de regering had beloofd dat dit soort incidenten niet nog eens zou gebeuren, de regering hierover niet ondervraagd is.”

Vandaag vraagt de Britse regering op een informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie om een gezamenlijke Europese veroordeling van Iran. De olieprijs is door de crisis fors gestegen. (AP)