Televisie Film van de dag

John Cusack speelt Nicholas Easter in de film Runaway Jury. Runaway Jury (regie Gary Fleder 2003)

Runaway Jury. Deze op een boek van John Grisham gebaseerde film is uiterst cynisch over de Amerikaanse rechtsstaat. De kritische pijlen worden vooral afgeschoten op het jurysysteem, een doorslaggevende factor bij het vonnissen. Iedere Amerikaanse burger kan worden opgeroepen om in een twaalfkoppige jury zitting te nemen. Wie weigert, weigert zijn burgerplicht. De zaak draait om de vraag of de wapenindustrie verantwoordelijk kan worden gesteld voor de moord op een effectenhandelaar. De film is vooral gedenkwaardig om de zwartgallige toon. Alles is te koop, ook de rechtspraak. Dit pessimisme over de fundamenten van het Amerikaanse rechtssysteem doet denken aan enkele films uit de jaren zeventig: de tijd dat Amerikaanse mainstreamfilms nog moreel ambigu en nihilistisch konden zijn. Met o.a. de steracteurs Gene Hackman en Dustin Hoffman.(Gary Fleder, 2003, VS), RTL5, 20.30-22.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg