Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Stuitend

Het zijn er nogal wat, de christenen op het platteland die zijn achterban vormen en een heel speciale band hebben met hun veestapel. Alleen daarom al is het moedig dat CDA-minister Hirsch Ballin van Justitie gezegd heeft dat hij seks met dieren „zo stuitend” vindt dat hij het bij wet wil verbieden. Ook het bezit van dierenporno wil hij strafbaar stellen. Dat gaat hem stemmen kosten in de provincie.

In ieder geval zijn ze er in Emmen flink van geschrokken. ‘De 120 mantelbavianen van Dierenpark Emmen zijn in paniek’, meldt dagblad Trouw. ‘De apen zitten sinds maandagmiddag op een rots en weigeren hun plek te verlaten.’

Ook bij de tapirs is ophef ontstaan. „Je krijgt er toch een hoop liefde voor terug”, verklaarde één van hen. „Maar nu moet die minister zonodig zijn lange snuit in andermans zaakje steken. Terwijl dat toch altijd onze taak was. Zo waren de dingen geregeld en iedereen had er vrede mee. De regels waren duidelijk. We mochten zo ver gaan als we wilden met onze snuit, als het maar niet gepaard ging met menselijk letsel of anderzins met het welzijn van mensen interfereerde. Nou, je hoorde ze zelden klagen, dat wil ik je wel vertellen. En dat wordt ons allemaal afgepakt omdat een minister het stuitend vindt. Hij moest eens weten wat wij allemaal stuitend vinden.”

De gnoes weigerden voor de camera commentaar te geven, maar één van hen liet wel doorschemeren dat wat hem betreft op deze manier de lol er wel een beetje vanaf was, van het gnoe zijn.

Intussen is al deze aandacht voor Hirsch Ballin in het verkeerde keelgat geschoten bij collega Klink van Volksgezondheid. Hij wil zelf het gezicht zijn van de kleinburgerlijkheid in dit kabinet. Dus onmiddellijk wilde hij ook iets leuks verbieden. Maar wat? Sexy reclameposters, roken en de happy hour had hij al gehad. Toen heeft hij in Amsterdam maar een Frans meisje van de brug geduwd en gezegd dat het van de paddo’s kwam.

Ilja Leonard Pfeijffer

Romancier en dichter. Schreef het toneelstuk ‘Eeuw van mijn dochter’