Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Auto- en motorsport

Straatracen op z’n Russisch

Ze racen weer op de Mussenheuvel, vertelt een vriend. Hij passeerde ’s nachts drie wrakken bij de Mosfilmstudio. Twee over de kop geslagen, een derde doormidden gekerfd door een lantaarnpaal.

In Nederland bereikten de straatraces een paar jaar geleden een hoogtepunt. Onder Russen, autogek en roekeloos, is het nog lang niet uitgewoed.

Deze zaterdag begint het rond acht uur. De gouden jeugd parkeert zijn opgepimpte sportwagens, minder rijke leeftijdgenoten flaneren. Uiteraard draait alles om de meisjes – en die weten het. In veel te korte rokjes voor deze kille lenteavond slenteren ze giechelend in groepjes en zuigen tipsy aan hun breezers en dunne sigaretten.

Rijke autokampioenen verzamelen zich bij het plantsoen. Daar staat een kanariegele Lamborghini naast een witte showsloep, uitgevoerd met bont, huisbar en tv. Verderop sleepers en ricers, wolven in schaapskleren wier middenklasse-uiterlijk hoge snelheid en acceleratie verbergen. Hier veel Japanners, soms een Lada.

Met zulke wagens liep het de afgelopen jaren uit de hand op de Mussenheuvel. Nu mag racen alleen nog bij park Sokol. En veilig. Moskou omheinde de track met betonblokken en hekken, belastte beambten met controle van de weg en artsen met een medische check.

Maar daar zijn we nu niet. Vanavond stellen honderden auto’s zich in konvooi op en spoeden we ons naar een nog onbekende track, buiten Moskou. De politie volgt.

Rond één uur ’s nachts arriveren we op een gladde strook asfalt, bij vliegveld Vnoekovo. Duizenden toeschouwers, vele honderden auto’s, schots en scheef midden op de weg geparkeerd. Als startlijn dient een voetgangersbrug.

Let the games begin. Het is BMW tegen Mercedes, Lada tegen Lada, Lada tegen gele Lamborghini: ze trekken scheurend op, verdwijnen achter de bocht. Wie wint? Niemand die het weet, het gaat om de auto’s en of ze mooi optrekken. Soms rijdt er opeens een truck met bouwafval over de racebaan, een stomdronken blondine in witte bontjas werpt zich zwaaiend met een zakdoek voor de aanstormende auto’s.

Mag dat, vragen we later de woordvoerder van de politie. „Straatracen mag bij park Sokol, ja. Onder streng toezicht.” Maar dit was ergens anders – en er was politie bij. „Vreemd, niemand heeft dat gemeld”, zegt de woordvoerder. „Dus was er geen race wat ons betreft.” Gedogen op z’n Russisch. Tot de volgende crash.

Coen van Zwol