Solarise

CD Pop

Op hun Myspace-pagina noemt de Schotse groep Solarise naast David Bowie en Radiohead „All things Dutch” als een invloed. Te horen is dat nauwelijks aan het debuutalbum Still The Same Dream, dat vooral sluimerpop in de sfeer van Spiritualized en een van decibellengeweld ontdaan Mogwai bevat. In liedjes die traag door landschappen van ruisende gitaren en klaterend pianospel slingeren, fluisteren zangers/gitaristen Roger Hughes en Jean-Philippe Risse liever dan dat ze een keel opzetten. Het album werd in Brussel opgenomen met de van dEUS bekende producer Rudy Coclet, die pas voorbij de helft in het met megafoonstemmen verruwde Once you have loved een element van Europese vastelands-artrock toelaat. Het experimentele wijkt alweer snel voor prettig in het gehoor liggende indiepop met hier en daar een knerpende synthesizer en flarden van Pink Floyd-achtige zweverigheid. Solarise maakt nachtmuziek bij uitstek en doet het vast heel goed als ze op de afterparty van London Calling spelen, vanavond in Paradiso.

Jan Vollaard

Solarise: Still The Same Dream (Aliendogod/Konkurrent)

    • Jan Vollaard