nrc.nl/discussie

Bananenmultinational Chiquita heeft de Amerikaanse antiterrorismewet overtreden. Jarenlang financierde het bedrijf de Colombiaanse paramilitaire organisatie AUC. Chiquita accepteert een boete van 25 miljoen dollar. En u? Blijft u de bananen eten? Zo luidt de vraag op nrc.nl/discussie. Hier de reacties.

‘Wat vandaag goed is, is morgen slecht (roetfilters blijken kankerverwekkend, ecologische boeren in Zuid-Amerika doen aan kinderarbeid). Geen Chiquita-banaan eten heeft misschien geen duidelijke positieve bijdrage, maar mensen die wél Chiquita eten leveren gegarandeerd een negatieve bijdrage en zijn medeverantwoordelijk voor de misstanden. Probeer gewoon goed te doen waar je kunt met de kennis die je hebt.’Frank Roos

‘Ik boycotte ze al jaren en blijf dat zeker doen. Chiquita is een firma die ronduit onverantwoordelijk omspringt met mens en milieu (...).’

Erik Noordijk

‘Chiquita is wel de eerste bananenmultinational die sinds twee jaar al zijn plantages heeft laten certificeren door de Rainforest Alliance. Dat is een onafhankelijk certificaat voor een redelijk duurzame en sociale bedrijfsvoering. In die zin hebben ze hun leven verbeterd en concurrenten, zoals Dole, achter zich gelaten. Dit moet wel in de afweging worden meegenomen.’

Naut Kustrs

Lees alle reacties en discussieer mee op nrc.nl/discussie