nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Actie. Weblog boeken besteedt aandacht aan de actie Nederland leest een vrouw.nl. Initiatiefneemster Carla Obbens wil een discussie op gang brengen over de ‘regel’ dat een organisatie als het CPNB, die literaire prijzen te vergeven heeft, alleen mannen kent als er iets te verdelen valt. „Ook wil ze met de actie de CPNB overhalen de in oktober geplande campagne rond Theo Thijssens De gelukkige klas af te blazen. Daarvoor in de plaats zou een roman van een vrouwelijke auteur centraal moeten staan. Paul Mosterd, adjunct-directeur van de CPNB, zegt in een reactie in Boekblad zich niet te herkennen in het verwijt dat de CPNB alleen mannen propageert. ‘Wij baseren ons bij onze keuze op literaire maatstaven’.” www.nrc.nl/boeken nederlandleesteenvrouw.nl

Diego Maradona. Guus van Holland schrijft over de speelfilm over voetballer Diego Maradona die vandaag in 130 Italiaanse bioscopen in première gaat: Maradona, La Mano de D10s. „De film van regisseur Marco Risi vertelt het levensverhaal van Maradona (46 inmiddels), van zijn vroegste jeugd in de sloppenwijken van Buenos Aires tot de jaren in Napels. Hoogtepunten en tragische gebeurtenissen wisselen elkaar af. De film gaat over succes op het veld, wilde feesten, slechte vrienden, buitenechtelijke affaires en een cocaïneverslaving. Bovenal gaat de film over de mens én de voetballer waar de wereld verliefd op werd. Risi: ‘Ik heb geen schandaalfilm over Maradona willen maken. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in zijn karakter. Hij is een unieke figuur binnen het voetbal en een kwetsbare figuur daarbuiten’.”

www.nrc.nl/sportblog

Actie. Weblog boeken besteedt aandacht aan de actie Nederland leest een vrouw.nl. Initiatiefneemster Carla Obbens wil een discussie op gang brengen over de ‘regel’ dat een organisatie als het CPNB, die literaire prijzen te vergeven heeft, alleen mannen kent als er iets te verdelen valt. „Ook wil ze met de actie de CPNB overhalen de in oktober geplande campagne rond Theo Thijssens De gelukkige klas af te blazen. Daarvoor in de plaats zou een roman van een vrouwelijke auteur centraal moeten staan. Paul Mosterd, adjunct-directeur van de CPNB, zegt in een reactie in Boekblad zich niet te herkennen in het verwijt dat de CPNB alleen mannen propageert. ‘Wij baseren ons bij onze keuze op literaire maatstaven’.”

www.nrc.nl/boeken