Nest versieren

Houden dieren van knutselen? De beste knutselaars van alle dieren zijn de prieelvogels uit Australië en Nieuw-Guinea. Dat wil zeggen, de mannetjes.

Omslag ‘Drinken vissen water?’

Die zijn soms dagen in de weer met takjes en bloemetjes en besjes en blaadjes. Zelfs flessendoppen, gekleurde knijpers en stukjes plastic gebruiken ze voor hun bouwsels. Prieelvogels versieren met die spulletjes hun prieel. Bij mensen is ‘prieel’ een ouderwetse naam voor begroeid hutje of tunneltje in een tuin, liefst met klimop en rozen, en met in elk geval een bankje om samen op te zitten. Het prieel van prieelvogels is soms een versierd tuintje. Maar het kan ook een lange gang zijn van takjes die met bessen en bloemen is bestrooid. Of een hutje met knijpers en doppen rond de ingang. En soms is het een groots bouwwerk dat helemaal om een struik heen loopt en dat met bessensap is geverfd. Maar het is altijd de bedoeling dat er een vrouwtje op afkomt – en dat de prieelvogel dan samen met haar in het prieel een beetje kan kroelen. Prieelvogels zijn dus niet alleen knutselaars, maar ook grote uitslovers. Hoe onopvallender het mannetje eruitziet, hoe meer aandacht hij met zijn prieel probeert te trekken. Daarom hebben juist vale bruine mannetjes de mooiste priëlen.

En als de vrouwtjes toch niet onder de indruk zijn, gaan zulke prieelvogels krijsen en herrie maken. Ze doen bijvoorbeeld een gillend varken na, of een bus met piepende remmen. Alsof ze toneelspelers zijn in een eigen gebouwd decor.

Als zelfs dat niet blijkt te helpen, is het tijd om het prieel van de buurman te gaan slopen. Die daarna weer uren bezig is om elk takje en besje op zijn plek terug te leggen.

Knutselen is voor prieelvogels dus niet altijd een pretje. En het is zeker niet zomaar een tijdverdrijf. Knutselen is een serieuze aangelegenheid; een zaak van levensbelang. Geen prieel betekent geen vrouwtje, geen vrouwtje betekent geen nest en geen nest betekent geen eieren en geen jongen.

Wat gebeurt er als er wel een vrouwtje het prieel binnenwandelt? En als de twee vogels dan in het prieel met elkaar paren? Dan laat de prieelvogelman daarna alles uit zijn poten vallen. De prieelvogelvrouw bouwt in haar eentje een niet zo mooi versierd, maar wel stevig en warm nest. Ze broedt in haar eentje de eieren uit en voedt in haar eentje de jongen op. En het mannetje? Misschien denkt hij alvast na over de versiering voor zijn prieel voor volgend jaar.

Dit was het verhaal ‘Houden dieren van knutselen’ uit het boek ‘Drinken vissen water? en andere vragen van kinderen aan Artis‘, met illustraties van Irene Goede, dat je vanaf 18 april kunt kopen voor 9,95 euro.

    • Margriet van der Heijden
    • Maarten Frankenhuis