Nederland in toptien van innovatieve landen

Nederland heeft de mondiale toptien van meest innovatieve landen bereikt op het gebied van ICT. Het eindigt zelfs op de zesde plaats, nog vóór de Verenigde Staten, die voor het eerst hun leidende positie zijn kwijtgeraakt.

Dat blijkt uit het zesde jaarlijkse onderzoek van het World Economic Forum en Insead, de Franse businesschool, dat gisteren is gepubliceerd.

122 landen zijn onderzocht op drie punten: het innovatieve klimaat, de vaardigheid van individuen, bedrijven en overheid en ten slotte het gebruik van informatie- en communicatietechnologie door deze drie.

Nederland komt van de twaalfde plaats. Het behoort met Zweden (van de 8ste naar de 2de plaats) tot de landen die de grootste sprong voorwaarts maakten.

Denemarken voert voor het eerst deze wereldranglijst van innovatieve landen aan. De onderzoekers prijzen met name de Deense regering om haar heldere leiderschap en visie op technologisch gebied. Ook prijzen zij de promotie van nieuwe ICT-toepassingen door de Deense overheid.

Opmerkelijk dit jaar is de daling van zowel China als India. China zakt van de 50ste naar de 59ste en India van de 40ste naar de 44ste plaats. Beide landen worden volgens de onderzoekers gehinderd door een „zwakke ICT-infrastructuur” en een „erg laag niveau’’ van individueel ICT-gebruik (India) en zowel individueel als bedrijfsgebruik en vaardigheid (China).

Japan en Duitsland komen opnieuw niet in de toptien voor, al stijgt Japan wel van de 16de naar 14de en Duitsland van 17de naar 16de plaats. Zuid-Korea zakt van de 14de naar de 19de plaats op de wereldranglijst.