Mugabe behoudt steun buurlanden

Het regionale samenwerkingsverband van Zuidelijk Afrikaanse landen (SADC) heeft gisteren het Westen opgeroepen tot stopzetting van alle sancties tegen Zimbabwe. Een veroordeling van het escalerende politiegeweld tegen aanhangers van de oppositie waar de Europese Unie en de Verenigde Staten op hadden gehoopt, bleef uit. „Deze speciale zitting wil de solidariteit bevestigen met de regering en de mensen van Zimbabwe”, aldus de slotverklaring van het topoverleg in Dar es Salaam, Tanzania.

De 14 landen hebben de Zuid-Afrikaanse president Mbeki aangewezen als onderhandelaar om de „dialoog” tussen oppositie en regering op gang te krijgen. Mbeki is namens andere Afrikaanse organisaties al bijna zeven jaar onderhandelaar in de crisis, maar zijn „stille diplomatie” heeft de partijen niet bij elkaar gebracht.

President Mugabe verliet Dar es Salaam met een brede glimlach. „Het was een geweldige bijeenkomst”, zei hij. De Amerikaanse regering had ervoor de Afrikaanse leiders nog opgeroepen het politiegeweld in Zimbabwe in de hardst mogelijke bewoordingen te veroordelen. De EU en de VS stelden in 2002 ‘slimme’ sancties in tegen officials van regeringspartij Zanu-PF.

Achter de schermen van het SADC-overleg zouden Afrikaanse collega’s wel druk op Mugabe hebben uitgeoefend. Een Tanzaniaanse regeringsvertegenwoordiger verklaarde tegenover persbureau AFP dat de leiders hun „diepe bezorgdheid aan president Mugabe over de situatie in zijn land kenbaar hebben gemaakt”. De slotverklaring zou onder druk van Zimbabwe aanzienlijk zijn afgezwakt.

Het partijbestuur van Zanu-PF komt vandaag bijeen, naar verluidt om te beslissen over de vraag of Mugabe kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen van 2008. Volgens sommige bronnen valt dat besluit pas in september.