Molest op veld: twee jaar in cel

Een amateurvoetballer die in december een tegenstander ernstig toetakelde, is gisteren door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Dennis B. (27) uit Ridderkerk, speler van SV Bolnes, deelde op 2 december 2006 eerst een kopstoot uit aan een 33-jarige tegenstander van Zinkwegse Boys. Toen deze op de grond lag schopte B. in op diens gezicht. Het slachtoffer liep gebroken oogkassen en een gebroken neus op. Zijn schedel raakte op meerdere plaatsen gescheurd.

Volgens de rechtbank in Dordrecht had B. de intentie om het slachtoffer dood te schoppen. B. leek, nadat hij de kopstoot had uitgedeeld, eerst weg te lopen, maar draaide zich om en haalde vervolgens uit. „Alsof ik een penalty nam”, bekende B. tijdens de hoorzitting. De rechter vond het „een wonder” dat het slachtoffer nog leefde. B. moet ook een schadevergoeding van ruim 7.500 euro aan het slachtoffer betalen, zo bepaalde de rechtbank. Daarnaast moet B., die al eerder voor een geweldsdelict werd veroordeeld, een behandeling ondergaan om zijn agressie te reguleren.

De rechter vond een zware straf op zijn plaats omdat dit soort „buitensporig geweld onrust [veroorzaakt] in de samenleving”. Geweld in het amateurvoetbal is al jarenlang een groot probleem. Zo krijgt meer dan de helft van de scheidsrechters (58 procent) tijdens zijn carrière te maken met geweld, blijkt uit een onderzoek van de Stichting Stomp, die zich ten doel stelt organisaties veiliger te maken.

Voetbalbond KNVB erkent het probleem en heeft de bestrijding van geweld tot prioriteit gemaakt. Sinds dit seizoen is een zogeheten lik-op-stukbeleid van kracht. Dat houdt in dat elftallen, en zelfs hele clubs, bij aanhoudende problemen sneller uit de competitie kunnen worden gehaald. Daarnaast is de KNVB in 2005 een publiekscampagne – Wat doe jij om voetbal leuk te houden? – begonnen en ondersteunt de bond clubs bij het voorkomen van ongeregeldheden.