Minister maakt groei van gasnet mogelijk

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) gaat de Gaswet aanpassen zodat het voor staatsbedrijf Gasunie makkelijker wordt om te investeren in de uitbreiding van het gasnet. Dat heeft de minister, mede namens minister Bos (Financiën, PvdA), gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Gasunie wil de komende jaren 1,1 miljard euro investeren in de uitbreiding van het Nederlandse gasnet. Daarvoor zal de gasrekening van een gemiddeld huishouden vanaf 2010 met 4 euro per jaar stijgen. Ook bedrijven gaan meer betalen.

De investering is nodig voor de gasvoorziening van nieuwe industrieën en elektriciteitscentrales, bijvoorbeeld op de Tweede Maasvlakte en in de Flevopolder.

Ook de groeiende afhankelijkheid van buitenlands gas maakt uitbreiding van het gasnet, met name aan de grenzen, nodig. Nederland voorziet nu nog grotendeels zelf in zijn gasbehoefte, via de eigen gasvelden. Maar die zijn naar verwachting over 20 tot 25 jaar uitgeput.

De investering van Gasunie kan verder oplopen tot 1,8 miljard euro als Noorwegen besluit een nieuwe gaspijpleiding aan te leggen naar Nederland. Noorwegen neemt daar binnenkort een beslissing over. Naast Nederland zijn ook België en Groot-Brittannië in de race als ‘aanlandingspunt’ van die nieuwe leiding.

Gasunie wil de Noorse pijpleiding graag binnenhalen want die versterkt haar gewenste positie van toekomstige ‘gasrotonde’ van Noordwest-Europa. Maar de huidige Gaswet maakt het halen van dat doel lastig. Zo verbiedt de wet het afsluiten van langjarige contracten met gasleveranciers zoals Noorwegen en Rusland. Zij werken juist het liefst met langjarige contracten omdat die de zekerheid geven van gasafname gedurende een of enkele decennia. Dat rechtvaardigt op zijn beurt weer de hoge investeringen in nieuwe pijpleidingen.

Van der Hoeven gaat de Gaswet zo aanpassen dat het mogelijk wordt om met gasleveranciers langjarige contracten af te sluiten. Ook gaat ze de regels voor het vaststellen van de transporttarieven door het gasnet aanpassen. Voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit, die de tarieven vaststelt, wordt het makkelijker om de tarieven te variëren. Daarmee kan bijvoorbeeld sneller worden ingespeeld op de behoefte aan investeringen.

Gasunie beheert op het moment 12.000 kilometer aan gaspijpleidingen. De geplande uitbreiding ter waarde van 1,1 miljard euro betreft 450 kilometer aan extra pijpleidingen.