Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

McMansions

cvr_mcmansion.jpgTerwijl arm Amerika zich druk maakt over de twee miljoen huiseigenaren die de komende twee jaar uit hun huis gezet worden na betaalproblemen (lees hier en hier eerdere stukken uit de papieren krant), houden anderen zich met heel andere huizenproblemen bezig: McMansions.

Was deze week in Coral Gables, een randgemeente van Miami. Daar willen ze niet meer van McMansions horen. Wat het eigenlijk zijn? Kasteelachtige woningen (mansion), goedkoop gesupersized (Mc), eenvormig, blokvormig.

Overal in het land begint de McMansion-protest aan te zwellen. Amerika wordt er lelijker op, is het verwijt. En als de huiseigenaar zijn hele kavel laat volbouwen, is er voor kinderen geen ruimte meer om te spelen (begin buiten de allergrootste steden niet over rijtjeshuizen of flatgebouwen, zinloos). De discussies lopen hier hoog op.

In Coral Gables heeft de gemeenteraad recent een stel nieuwe regels aangenomen. Geen nieuw huis in de gemeente mag op een reeds bestaand huis lijken, en om het huis moet goed wat groen zijn (et cetera).

Burgemeester Slesnik ontving me graag. Een doorn in zijn oog, die McMansions. Slesnik (die door zijn mensen consequent met ‘Mr. Mayor’ wordt aangesproken) dook de auto in. Wilde ik geen toer door zijn stad? Hij liet me alle McMansions zien, sprak er schande van. Maar durfde zijn auto niet uit om de woningen aan te wijzen. Stel dat dat slecht zou vallen bij de omwonenden - hij zit midden in een campagne om herverkozen te worden.