Lonsdale-jongere heeft zelden banden met extreem-rechts

Extreem-rechtse organisaties als de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en Blood & Honour slagen er nauwelijks in te rekruteren onder zogenoemde Lonsdale-jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Politieacademie naar deze jongeren in Aalsmeer, Venray en Zoetermeer, dat vandaag is gepresenteerd. Dat jongeren kleding van het merk Lonsdale dragen en zich identificeren met extreme (of extreem-rechtse) ideeën, is meestal een leeftijdsgebonden fase.

„Als rekruteringspogingen onder Lonsdalejongeren al slagen, dan is het lidmaatschap van korte duur”, aldus het rapport. En wanneer ze lid worden van dergelijke organisaties, is het niet vanwege politiek, maar voor de „gezelligheid”. „We hebben met jongeren gesproken die geflirt hebben met dat soort clubs, maar daar blijft het meestal bij”, zegt onderzoeker Anton van Wijk. Het gaat doorgaans niet om kansarme jongeren. De meesten hebben een hoog arbeidsethos. „Beide ouders werken bovendien en komen niet standaard uit de lagere sociale klassen”, aldus het rapport. Ze keren zich af van „profiteurs”, zegt Van Wijk.

Lonsdale-jongeren zijn vaak bij geweld betrokken. Dat komt volgens Van Wijk omdat ze relatief veel drank en drugs gebruiken. Ze bezoeken party’s in het hele land en daarbij komt het vaak tot vechtpartijen. De liefde voor hardcoremuziek (gabber) is wat de jongeren bindt. Lonsdale-kleding vinden ze „gewoon een mooi merk. Maar veel van de jongeren dragen het niet meer vanwege het negatieve imago.”

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil Blood & Honour, dat naar schatting ongeveer tweehonderd leden heeft in Nederland en vooral bestaat uit neo-nazi’s, verbieden.