Kroegbaas in spits

Een weddenschap kan de West-Vlaamse voetbalclub Harelbeke nog zuur opbreken. Vechtend tegen degradatie in de Belgische derde klasse A (vergelijkbaar met de hoofdklasse amateurs in Nederland) moet het de laatste wedstrijd van het seizoen aantreden met een kroegbaas in de spits.

In september sloot Michael Callewier (36) een weddenschap af met de club: als hij in zijn café honderd seizoenkaarten kon verkopen, mocht hij 45 minuten meespelen in het eerste. Harelbeke heeft amper 45 seizoenkaarthouders. Gemiddeld driehonderd toeschouwers bezoeken de thuiswedstrijden van de voormalige eersteklasser die met de Nederlander Henk Houwaart als trainer midden jaren negentig één keer Europees voetbal speelde.

Callewier verkocht 114 seizoenkaarten van tachtig euro in zijn kroeg, en eist nu zijn basisplaats op. „Ik weet dat Harelbeke elk punt nodig heeft. Maar die mensen hebben een kaart gekocht om mij te zien spelen”, zegt de kroegbaas, die een contract had gesloten met de club. Op de laatste speeldag, als Geel op bezoek komt, krijgt hij zijn kans. In de spits, waar hij naar eigen zeggen het minste onheil kan aanrichten.