Koopjes in Thais hotel

Veel hotelgasten kunnen de verleiding niet weerstaan: een ‘aandenken’ meenemen na een memorabele overnachting. Een huwelijksnacht in een vijfsterrenhotel lijkt niet compleet zonder het beslapen linnengoed of de badhanddoek. „Met zo’n kamerprijs vraag je er om”, is een veelgehoorde drogreden.

Ook het Classic Place hotel, hartje Bangkok, kampte jarenlang met diefstal. Na iedere check out ontbrak er wel een kleerhanger, kussen of kimono. Om nog te zwijgen van de gebroken lampen en doorgebrande haardrogers die gasten zonder scrupules achterlieten. Manager Tommy Suvarnatruksa kwam enkele jaren geleden met een oplossing. Hij stelde een lijst op van alle hotelkameronderdelen – met bijbehorende prijzen. „Mochten onze geliefde gasten een van de items willen aanschaffen”, zo vermeldt de ‘lijst van gastengerief’, „dan kunnen zij de huishoudelijke dienst bellen.”

De lijst is gevarieerd. Voor 100 baht (2,3 euro) koop je in het Classic Place een koperkleurige deurknop. Voor 1.200 baht (27 euro) een haardroger en voor 200 baht (4,5 euro) een afstandsbediening of ingelijste boeddhaprent. En wat te denken van de gepolijste houten vloer? Slechts 2.000 baht per vierkante meter (46 euro)!

„De vloer is niet erg in trek”, zegt de manager van het driesterrenhotel in een reactie. „Maar we hebben hem toch op de lijst gezet; als een gast het hout beschadigt – en dat komt geregeld voor – weet-ie meteen wat dat voor zijn portemonnee betekent.” Dat geldt ook voor de Japanse zakenman die zijn bed voor een trampoline aanzag en de lamp (70 euro) in zijn val richting badkamer kopte.

Anders dan je misschien zou denken wekt de lijst geen irritatie op. Eerder kooplust. Is mijn afstandsbediening niet aan vervanging toe, ga je je afvragen. En waarom geen Thaise deurknop als alternatief voor zo’n saai Ikea-exemplaar? Uit navraag blijkt dat de huishoudelijke afdeling zo’n 150 bestellingen per jaar ontvangt. Topfavoriet is de badhanddoek (7 euro), gevolgd door het menu (4,5 euro). En onder Nederlanders is vooral het zakje van de afstandsbediening (1,15 euro) populair. „Die gebruiken ze als brillenkoker”, gniffelt Suvarnatruksa.

Hoeveel verdient Classic Place aan deze originele en lucratieve vorm van diefstalpreventie? „Dat is bedrijfsgeheim.”

    • Danielle Pinedo