Kanis en Hijgenaar goed voor zilver bij WK baan

Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis hebben bij de WK baanwielrennen in Palma de Mallorca gisteren voor het eerste Nederlandse succes gezorgd. De rensters behaalden zilver op het onderdeel teamsprint. Zowel in de kwalificaties als in de finale gisteravond bleek het Britse duo Victoria Pendleton, de wereldkampioene sprint van 2005, en Shanaze Reade beter. In de finale reden zij 0,3 seconden sneller dan de Nederlandse vrouwen. Brons was er voor het Australische duo.

„Dit is een mooi begin van het toernooi”, verklaarde Kanis tegenover het persbureau ANP. „We waren iets sneller dan in de ochtend [bij de kwalificatie], maar meer zat er gewoon niet in. We hebben alles gegeven.”

De mannelijke teamsprinters uit Nederland zorgden voor een teleurstelling door de finale niet te halen. Op de wielerbaan in Palma de Mallorca kwamen Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt niet verder dan een vierde plaats in de kwalificatie. In de strijd om de derde en vierde plaats werden de Nederlanders afgetroefd door het Duitse team dat met 0,4 seconden sneller bleek.

De finale werd verrassend gewonnen door het Franse team dat tweeduizendste van een seconde minder nodig had dan het Britse drietal. De Britten hadden zich tijdens de kwalificatie de snelsten getoond.

Jenning Huizenga en Jens Mouris deden bij het onderdeel achtervolging niet mee om de medailles. De jonge Huizenga verraste met de vijfde plaats in de kwalificaties. Mouris, vorig jaar nog goed voor zilver, stelde met de zesde plaats teleur. Favoriet Bradley Wiggins behaalde goud, nadat hij in de finale veel sneller bleek te zijn dan de Duitser Robert Bartko. De race kwam ten einde op het moment dat Wiggins Bartko inhaalde.

Robert Slippens eindigde als negende op het omnium, een nieuwe discipline bij het baanwielrennen die uit vijf onderdelen bestaat. De wereldtitel was voor de 23-jarige Tsjech Alois Kankovsky. Zilver ging naar de Argentijn Walter Fernando Perez.

De WK baanwielrennen worden nog tot en met zondag op Mallorca gehouden. Voor vandaag staat onder meer de finale individuele achtervolging voor vrouwen op het programma. Voor de mannen vindt de beslissing plaats in de onderdelen ploegenachtervolging, keiring en scratch. Het toernooi wordt zondag afgesloten met de sprint voor mannen.