Investeerder wil Spaans Iberia kopen

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Texas Pacific Group (TPG) wil de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia overnemen.

Dat heeft Iberia vandaag bekendgemaakt. TPG heeft 3,4 miljard euro in contanten over voor de Spaanse luchtvaartonderneming. TPG zou de aandeelhouders van Iberia 3,60 euro per aandeel willen bieden. Dat is 10 procent onder de slotkoers van 4 euro van gisteren. Het aandeel Iberia is de laatste tien dagen met 25 procent in waarde gestegen door overnamespeculaties.

Volgens Iberia heeft TPG gevraagd om een boekenonderzoek. Het bestuur van Iberia heeft aangekondigd binnenkort een vergadering te zullen beleggen om over dit verzoek te praten. Het boekenonderzoek duurt vervolgens twintig tot dertig dagen. Na die periode brengt TPG binnen tien dagen een bod uit, aldus Iberia.

Iberia is na Air France-KLM, Lufthansa en British Airways de vierde luchtvaartmaatschappij van Europa. British Airways heeft een belang van 10 procent in Iberia. Volgens analisten is het bod van TPG slecht nieuws voor British Airways, dat zich mogelijk gedwongen ziet met een hoger bod te komen op het Spaanse bedrijf om zijn marktaandeel veilig te stellen.

TPG is op meer fronten in de luchtvaart actief. De investeringsmaatschappij is betrokken bij het consortium onder leiding van Macquarie Bank dat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wil overnemen. De medeoprichter van TPG, David Bonderman, is daarnaast president-commissaris bij de Ierse prijsvechter Ryanair.

Het open skies-akkoord waarmee de Europese Unie en de Verenigde Staten eerder deze maand in principe instemden zal naar verwachting een consolidatiegolf in de luchtvaart aan beide zijden van de oceaan inluiden. Maar het is voor Europese bedrijven nog steeds niet mogelijk een belang (met stemrecht) van meer dan 25 procent in een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij te verwerven. De EU en de VS onderhandelen nog over de Europese eis om deze regeling aan te passen.