ING overwoog samengaan met rivaal ABN Amro

Amsterdam, 30 maart. - Bank en verzekeraar ING heeft overwogen een bod uit te brengen op ABN Amro, maar uiteindelijk toch besloten geen actie te ondernemen. Het Nederlandse concern stelt niet op zoek te zijn naar een grote overname in de financiële sector.

Dat heeft ING-topman Michel Tilmant gisteren gezegd in gesprekken met Franse kranten, waaronder La Tribune en L’Agefi.

De uitspraken, die een ING-woordvoerder bevestigt, komen op een moment dat de grote Nederlandse rivaal ABN Amro in fusiebesprekingen is met de Britse bank Barclays. Er zijn al enige tijd sterke geruchten dat ook ING recentelijk met ABN Amro heeft gesproken over een samengaan, waardoor een sterk nationaal bankconcern zou ontstaan.

De Belg Tilmant zei in het gesprek met de Franse kranten dat ING haar eigen „achtertuin” Nederland goed in de gaten houdt. „We hebben gekeken, maar zoals u ziet hebben we ons niet geroerd.” Vorige week maakte ING bekend dat zij bezig is met een strategische heroriëntatie en dat zij een van de deelnemers wil zijn in de fusie- en overnamegolf in de Europese financiële sector, zodra die van start gaat.

Tilmant zei verder dat het concern geen grote overnames wil doen. „Onze prioriteit is autonome groei. We hebben geen grote overnames nodig en ik geloof niet zo in big is beautiful”, aldus Tilmant. ING kan volgens hem, indien nodig, 20 miljard euro op tafel kan leggen voor een overname, „maar daar hebben we geen plannen voor”.

Een samengaan van ING en ABN Amro is al jaren een regelmatig terugkerend gerucht op de financiële markten. Andere namen die een bod zouden overwegen op ABN Amro zijn HSBC (Brits), BNP Paribas (Frans) en Santander (Spaans).

ABN Amro staat onder grote druk van hedgefondsen om de strategie te wijzigen, zichzelf te verkopen of op splitsen.

Breaking Views: pagina 13