in de marge

Boven Spork, daaronder Simbatec-bestek Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Het gebruik van bestek is velen niet onbekend. Thuis, in het vliegtuig, in restaurants, bijna overal kunnen we zien hoe beschaafd mensen voedsel tot zich nemen. Zelfs degenen die in hun vrije tijd de natuur opzoeken, ontzeggen zich het gebruik van mes en vork liever niet.

Zo bestaat er kampeerbestek in vele vormen en materialen, van losse lepels, vorken en messen tot bestek dat aan elkaar geklikt kan worden, en in uitvoeringen variërend van aluminium tot plastic. Nieuw is het bestek van Simbatec. Een vlijmscherp mesje van 440B staal en 55 Rockwell hard schurkt tegen een minivorkje in een doorzichtig creditcard foedraal (12,90 euro).

Ieder Simbatec-bestekje heeft twee vingergaten. Er valt mee te eten, maar het lijkt net alsof je met je vingers eet, zo dicht zit je met dit bestek op het voedsel. Meer iets voor mensen die opgepakt in een vliegtuigstoel de dis moeten nuttigen, ware het niet dat de beveiligingsindustrie na 11 september 2001 zich hiertegen verzet. Bewakingspersoneel zal door deze uitvinding nu ook de creditcards in de portemonnee in beschouwing moeten nemen.

Alweer wat langer op de markt is de Spork (circa 1,75 euro) van het Zweedse bedrijf Light my fire. Deze combinatie van spoon, fork en mini kartelmesje zou „een beetje civilisatie naar de natuur en een beetje wildernis naar de beschaving” moeten brengen. Wie deze ‘lork’ – 6 gram en hittebestendig – tijdens de lunch hanteert, oogst eerder hoon dan bewondering.

Het kartelmesje van de Spork kan een plak hard gekookt ei in tweeën snijden, maar niet veel meer. Prikken gaat wel, zij het wat zwabberend, en lepelen is geen probleem. De Spork (circa 1,60) is wel tegen een stootje bestand.

Hans Moll

Voor dealeradressen en meer informatie over Spork en simbatec, zie www.adola.nl

    • Hans Moll