Handtekeningenactie SP voor onderzoek Irak

De SP streeft ernaar minstens 100.000 handtekeningen te verzamelen van Nederlanders die een ‘onafhankelijk’ onderzoek willen naar de informatie waarop de Nederlandse regering in 2003 haar politieke steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak heeft gebaseerd. De actie, legt SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel uit, is een antwoord op een „machtsgreep van de coalitiepartijen”.

De collegepartijen hebben in de marge van het regeerakkoord van het kabinet Balkenende IV vastgelegd dat de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer niet meer, zoals in het verleden, vóór een parlementair onderzoek in deze zaak mag stemmen. „Dat is een schande”, meent Van Bommel. „Er zijn afspraken gemaakt waarbij de rechten van Nederlandse parlementariërs worden beknot, zonder dat dat aan het parlement is is gemeld – zogenaamd omdat dat geen gewoonte zou zijn. De werkelijkheid is dat het Nederlandse volk van deze coalitie de waarheid over de politieke steun aan de inval in Irak, die misschien inmiddels al tot 655.000 doden heeft geleid, niet mág weten”.

De 100.000 handtekeningen zouden bijeen moeten zijn voordat in juni de nieuwe Eerste Kamer aantreedt. Die heeft net als de Tweede Kamer het recht tot een parlementaire enquête te besluiten, terwijl de Kamerleden er formeel niet aan het regeerakkoord gebonden zijn. Ook wanneer de PvdA’ers van de Eerste Kamer wél voor een parlementair onderzoek zouden stemmen, is het overigens onwaarschijnlijk dat daarvoor een meerderheid zou bestaan.

Van Bommel is echter vol goede hoop: „Het is bij Irak net zoals bij de zaak van de Europese Grondwet twee jaar geleden. De samenleving vindt één ding en is in overweldigende mate vóór een onderzoek. Maar in de Tweede Kamer vindt de meerderheid iets volledig tegengestelds”.

Bij het referendum over de Europese Grondwet in 2005 lag die verhouding ongeveer net zo, zegt Van Bommel. Tot grote verrassing van de grote politieke partijen werd deze met 62 procent verworpen.

    • Raymond van den Boogaard