Geweld eist 178 levens in Irak

Vijf zelfmoordterroristen hebben zich gisteren tot ontploffing gebracht op shi’itische markten in het noordoosten van Bagdad en in Khalis, ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad, en daarbij in totaal zeker 122 mensen gedood. Bij verder geweld werden gisteren nog eens 56 mensen gedood of dood gevonden, wat de dag tot een van de bloedigste sinds de Amerikaans-Britse invasie van 2003 maakte.

In totaal zo’n 90.000 Amerikaanse en Iraakse militairen zijn al ruim anderhalve maand bezig met een grote veiligheidsoperatie in Bagdad, maar dit offensief heeft tot dusverre de – sunnitische – zelfmoordterroristen niet aan banden gelegd. Wel is het aantal sektarische moorden drastisch verminderd, dat eind vorig jaar, begin dit jaar tot rond de 60 per dag opliep. Reden is dat de shi’itische milities die voornamelijk voor deze moorden verantwoordelijk zijn, voor de duur van het offensief zijn ondergedoken. Recentelijk is het aantal moorden echter weer opgelopen: gisteren werden in Bagdad 25 lijken gevonden.

De zwaarste zelfmoordaanslag van gisteren werd gepleegd op een markt in de voornamelijk shi’itische wijk Shaab die vol was met mensen die inkopen deden voor het weekeinde. Hier werden zeker 79 mensen gedood en 81 gewond. Shaab was twee weken geleden het toneel van een bomaanslag waarbij de dader kinderen als middel gebruikte om dichtbij een drukbezocht complex van winkels en straatverkopers te komen.

De aanslagen vielen samen met de aankomst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, Ryan Crocker, die Zalmay Khalilzad opvolgt. Khalilzad, die door president Bush is genomineerd als ambassadeur bij de Verenigde Naties, speelde een zeer actieve rol in de Iraakse politiek. Crocker heeft in verscheidene Arabische landen gediend. Gisteren zei hij bij zijn aantreden dat president Bush’ politiek de juiste is. „Er is vooruitgang geweest; er is ook nog veel meer te doen.”