Gevechten Mogadishu

Voor de tweede achtereenvolgende dag was de Somalische hoofdstad Mogadishu het toneel van hevige gevechten. Gisteren hebben Somalische regeringstroepen en het Ethiopische leger – tijdens een driedaags offensief dat volgens een regeringswoordvoerder is bedoeld om de orde in Mogadishu te herstellen – posities van islamitische strijders in de hoofdstad bestookt met raketten en bommen.

Vanochtend kwam het tegenoffensief. Een gevechtshelikopter werd neergeschoten boven de hoofdstad. Bij de gevechten gisteren, waarbij het Ethiopische leger helikopters en tanks inzette, zijn volgens lokale media 30 doden gevallen en ten minste 100 gewonden. Vanwege de hevige gevechten konden niet alle lichamen van straat worden gehaald.

Het is voor het eerst dat het regeringsleger en de Ethiopiërs via de lucht aanvallen hebben gedaan op overgebleven moslimstrijders in de hoofdstad, sinds het geweld de laatste maanden is opgelaaid. Opstandelingen voeren vrijwel dagelijks aanvallen uit.

De moslimstrijders zijn niet verdwenen. In een Amerikaans rapport dat gisteren uitkwam, zegt het Witte Huis dat buitenlandse moslimextremisten zich nog altijd kunnen schuilhouden in Somalië, vanwege het gebrek aan bestuur in dat land.