Families weg uit azc na ruzie met jongeren

Drie families uit het asielzoekerscentrum in Winschoten zijn gisteren overgeplaatst omdat hun veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. Afgelopen weekend wist de politie een confrontatie tussen een groepje jonge bewoners uit het asielzoekerscentrum en lokale jongeren te voorkomen. De weken ervoor was al proces verbaal opgemaakt tegen de jongeren uit de omgeving, die volgens de politie „rechts-extremistische sympathieën” hebben.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Winschoten veroorzaken jongeren uit het asielzoekerscentrum al langere tijd overlast in de stad. Dit zou volgens haar een tegenreactie hebben opgeroepen van Nederlandse jongeren. Advocaat Inge Zuidhoek van een Syrische familie in het asielzoekerscentrum, vindt het „bizar” dat drie gezinnen moeten vertrekken, omdat „mensen niet kunnen omgaan met buitenlanders”. Zuidhoek wilde bij de rechter bezwaar maken tegen de overplaatsing. „Maar de mensen waren echt bang.” Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers ontkent dat de families zijn gevlucht. „In overleg met deze mensen is besloten dat ze in het belang van hun eigen veiligheid tijdelijk verhuizen naar een andere locatie.”