Eric O. beschuldigd van intimidatie

Een getuige in de zaak rond Eric O. heeft gisteren aangifte gedaan van bedreiging, intimidatie en het achterhouden van bewijsmateriaal door de leiding van de mariniers.

Sergeant-majoor John Hoekendijk, getuige van het Openbaar Ministerie tijdens het hoger beroep tegen marinier Eric O., zou de dag voor de zitting door O. en twee collega’s zijn opgezocht en bedreigd. In het tv-programma Nova omschreef hij het gesprek met O. gisteren als ,,onvriendelijk’’.

Eric O. was eind 2003 in Irak betrokken bij een schietincident waarbij een Iraakse burger om het leven kwam. Volgens het OM zou de marinier tegen de voorschriften in hebben geschoten. De rechtbank in Arnhem en later ook het gerechtshof spraken O. vrij.

Volgens Hoekendijk heeft de leiding van het bataljon ook foto’s verdoezeld van een lijk na het incident, en hebben officieren mariniers gedwongen valse verklaringen af te leggen. Een van deze ondergeschikten had al tijdens de zitting toegegeven dat zijn eerste verklaringen waren „gelogen”.

Eric O. is volgens zijn advocaat, „onthutst” over de beschuldigingen. Volgens de advocaat is er van beïnvloeding van getuigen geen sprake geweest.

schietincident:pagina 3