Dieselraadsel rond hybride auto

De conclusie van het commentaar in deze krant van 22 maart `Hybride autoheffing` is volstrekt juist: gewenst is accijnsverhoging op brandstoffen en geen belasting op prijs, omvang of aantal afgelegde kilometers van de auto.

Een voorbeeld uit de praktijk: onze ene auto is tweeënhalve meter lang, weegt 694 kilo, heeft een motor van zeshonderd cc., en verbruikt 1 liter benzine per 15 kilometer (1 op 15), gemeten over 50.000 kilometer.

Onze andere auto is vijf meter lang, weegt 1.612 kg., heeft een dieselmotor van 2.500 cc. Deze komt, gemeten over 200.000 kilometer, per liter diesel bijna twintig kilometer vooruit (1 op 20).

Zelfs een hybride auto uit dezelfde prijsklasse haalt dat niet. Bovendien heeft de diesel een roetfilter.

Jan Stoof

Geervliet

    • Jan Stoof