Celstraf voor priester Vietnam

Een rechtbank in de Vietnamese provincie Thua Thien-Hué heeft vanochtend een katholieke priester veroordeeld tot acht jaar wegens staatsondermijnende activiteiten. Het gaat om de 60-jarige Thadeus Nguyen Van Ly, een van de prominentste dissidenten in Vietnam. Hij zat twee keer eerder vast wegens zijn pro-democratisch activisme. In 2005 kwam hij vervroegd vrij na protesten uit het buitenland.

Bij het proces vanochtend mochten verslaggevers aanwezig zijn. Toen Ly samen met vier andere aangeklaagden met handboeien om de rechtzaal werd binnengeleid, riep hij leuzen tegen de communistische partij van Vietnam. Later in het proces, nadat hij had geweigerd in te gaan op beschuldigingen van de aanklager, zei hij dat de communistische partij „de wet van de jungle” hanteert.

Bij het uitspreken van het vonnis zei rechter Bui Quoc Hiep dat Ly „zware straf” verdient omdat hij plannen had beraamd op te roepen tot een boycot van de komende verkiezingen in Vietnam, ongeoorloofd politieke partijen op te richten en de regering omver te werpen. „Zeer ernstige misdaden die de nationale veiligheid schaden”, aldus de rechter.

Volgens de autoriteiten wilde Ly contact leggen tussen zijn Vietnamese Progressieve Partij en buitenlandse democratische groepen. Hij zou hebben bekend „dag en nacht” materiaal tegen de regering te fabriceren. Op 6 maart werden in Hanoi twee mensenrechtenadvocaten opgepakt.