Cameramanneninflatie

Sir Rascus en de cameraman (foto) zijn beide in de ramsj terechtgekomen. rubriek Spelen Klootwijk 30-03-07

Mogelijk heerst er cameramanneninflatie. Of Lego heeft er veel te veel gemaakt. Maar ze kosten nog maar 80 cent. Althans in de winkel Action die honderden doosjes cameramannen van Lego op het schap heeft staan. Of had staan. Het stond hoog op de lijst van wat wil je het liefst worden? Meisjes paardenfluisteraar of kapster. Jongens iets gevaarlijks of cameraman.

Vlot liep het niet met de verkoop. Ik kocht vier cameramannen en hield de andere doosjes goed in de gaten. Ze hielden lang stand in de winkel en zijn vast niet in alle Actions uitverkocht. Die in mijn buurt heeft ze intussen vervangen door twee ridders, in een doos. Sir Jayko en Sir Rascus. Persoonlijkheden van Lego’s Knights’ Kingdom waarin ridderfiguren elkaar bestrijden. Het Knights’ Kingdom is door Lego gesticht in 2001 en zou volgens Wikipedia tot 2006 stand hebben gehouden. In elk geval bieden websites van onlinewinkels nog de ‘nieuwste modellen’ uit 2006 aan. Sir Rascus, opgebouwd uit onderdeeltjes uit Denemarken, China, Oostenrijk en Tsjechië, is van 2005, net als Sir Jayko. Maar het is een raadsel waarom uitgerekend deze twee voor 12 euro samen, bij Action te grabbel liggen. Ze zijn ieder apart verpakt in een plastic kasteeltoren zonder kasteel en in de omdoos zit als extraatje een masker met elastiekjes om jezelf onherkenbaar te maken en een schuimrubberen zwaard om wel je zusje mee te slaan maar niet dood.

Lego was vorig najaar even in het deftige financiële nieuws omdat het concern, zo bleek uit jaarcijfers, er weer bovenop aan het klimmen is. Het gaat Lego beter door terug te keren naar het oude vertrouwde constructiespeelgoed. Het is geen concurrent, nergens ter wereld, ooit gelukt om bouwpakketten van hijskranen, brandweerauto’s, graafmachines en zoveel ander moois, zo knap en zo ‘net echt’ te maken. De ontwerpers van Lego houden niet van aanstellerij als het om reconstructie gaat van de werkelijkheid in kleine stukjes plastic. Maar moeten ze omwille van andere marketingstrategie uit hun bol gaan met een bijzonder thema, dan ziet het er meteen ook niet uit en had je net zo goed Playmobil voor net zo veel te veel geld kunnen nemen.

De constructie van Sir Jayko en Sir Rascus uit de dumpdoos is overigens heel knap, met kniegewrichten, kantelende enkels en draaiende schouders. Veel te mooi voor zulke lulhannesen die je ervan bouwen moet. Daarbij vergeleken is het cameramannetje het toppunt van ontwerpkunst. Met de geringste middelen staat hij daar volkomen geloofwaardig te filmen. In het cameraatje moet zelfs een losse filmcassette worden geschoven, alles klopt, ook zijn bakkebaarden, mode uit het begin van deze eeuw.

Hij is volgens tekst op het doosje uit 2001 en werkte in de Lego Studio’s waar Steven Spielberg-films werden gemaakt met draken en stuntteams. Groot succes is deze Lego-lijn niet geworden. Spielbergje spelen ging niet. Op internet wordt wel geroepen om onderdelen, maar ze worden niet meer gemaakt. Misschien komen we ermee terug, zegt Lego, maar voorlopig is de liefhebber aangewezen op restanten op winkelzolders. Het cameramannetje is dus eigenlijk al zeldzaam. Dat wordt veilen.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk