boekberichten

Ook de Russen doen het niet meer: lezen

Ook in Rusland slaat de ontlezing op dramatische wijze zijn tentakels uit, zo bericht The Moscow Times. Een lerares die een 14-jarige leerlinge polste welk boek ze onlangs buitenschools had gelezen, kreeg te horen ‘of de Cosmopolitan ook als boek meetelde?’ In het land van Tolstoj en Tsjechov kunnen de meeste scholieren zich nog slechts Harry Potter als boek voor de geest halen. „Het is een hemeltergende schande voor een natie die ooit tot de grootste leesnaties van de wereld behoorde”, verzucht de lerares, die liever anoniem blijft.

Guardian wil meer verhalen in 6 woorden

Na een publicatie in Wired waarin schrijvers naar Hemingway’s voorbeeld (‘For sale: baby shoes, never worn.’) een verhaal in zes woorden schreven en na de wedstrijd op dit weblog, volgt nu The Guardian. 25 schrijvers maakten voor de Britse krant een zeswoordenverhaal. Drie voorbeelden: ‘Samaritans.’ ‘I’m listening.’ ‘Hello?’ ‘Hel…’ ‘Samaritans…’ van Michel Faber, ‘It can’t be. I’m a virgin.’ van Kate Atkinson, ‘Set sail, great storm, all lost’ van John Banville.

Lezen &cetera Live: Connie Palmen

‘Alleen fictie doet hem recht,’ laat Connie Palmen een van haar personages zeggen over de componist Lucas Loos, die een hoofdrol speelt in haar nieuwe roman Lucifer. In een openbaar interview tijdens de talkshow Lezen &cetera Live van 25 maart (te beluisteren op www.nrc.nl/boekenblog) ging de schrijfster niet alleen in op haar schatplichtigheid aan het gelijknamige toneelstuk van Vondel, maar ook op het rumoer dat Lucifer heeft veroorzaakt. Ze verdedigde zich tegen het verwijt dat ze de nagedachtenis van de in 2003 overleden componist Peter Schat heeft bezoedeld. ‘Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in het schrijven van een sleutelroman’, zei de schrijfster, die alle interviews over – en reacties op – haar boeken beschouwt als een onvervreemdbaar onderdeel van haar literaire oeuvre.

Nederlands dictee bij Salon du Livre Parijs

‘De oprichter van het Institut Néerlandais was bezeten van zijn kunstverzameling.’ Zo luidde de eerste zin van het Groot Dictee voor Franstaligen, dat gisteren plaatsvond in het Nederlandse culturele instituut, Rue de Lille in Parijs. Philip Freriks was door Rudi Wester, directeur van het Institut Néerlandais, gestrikt om ook in Parijs de dicteezinnen uit te spreken die door een dertigtal studenten Nederlands en enkele bekende Nederlanders foutloos moesten worden genoteerd. In het door Pieter van den Blink opgestelde dictee bleek het woord ‘Rembrandttekeningen’ een struikelblok evenals ‘foedraal’, ‘ontluikende liefde’ en ‘opborrelende ideeën’, waarbij de meeste Franse deelnemers aan het dictee toch echt aan een borrel dachten.

Omslag laatste deel Harry Potter gereed

De tekst is pas op 21 juli gereed, maar uitgeverij Bloomsbury heeft de omslagen van het laatste deel van de Harry Potter-cyclus vrijgegeven. Hierboven staat Harry Potter and the Deathly Hallows in de uitgave voor volwassenen.

Deze rubriek bevat een selectie van de berichten op www.nrc.nl/boekenblog. Het weblog Boeken werkt samen met papierenman.blogspot.com. Met bijdragen van Margot Dijkgraaf, Arjen Fortuin, Reinier Kist en Dirk Leyman.