Betalen voor eigen grond

Waar winden stedelingen zich over op? Wie in Amsterdam zijn auto parkeert op eigen grond moet betalen. „Het moet niet gekker worden.”

Christoffel Klepper Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer C.Klepper in de parkeergarage onder zijn flat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070329 afslag Amsterdam: parkeren op eigen terrein kost ook geld Boyer, Maurice

Automobilisten in het centrum van Amsterdam krijgen het binnenkort weer een beetje moeilijker. Zoals Paul Wijdeveld, bewoner van een appartement in de buurt van het Waterlooplein. Hij heeft eind jaren negentig behalve zijn huis ook een plaats gekocht, voor ongeveer vijftienduizend euro, in de parkeerkelder onder het woongebouw Uilenburgerwerf. „Best luxe”, zegt hij. Hij hoeft niet zoals vroeger in zijn oude wijk rondjes te rijden op zoek naar een vrije plaats, maar kan al rijdende met één druk op de knop de deur van de parkeergarage openen en daar zijn Volkswagen stallen.

Het stadsdeel Centrum heeft nu echter bepaald dat Wijdeveld en zijn medebewoners moeten gaan betalen voor hun parkeerplaats. Elke vijf jaar moeten zij 270 euro ‘leges’ overmaken. Plus eenmalig 156 euro voor het aanvragen van de vergunning. De vereniging van eigenaren is gemaand een nieuwe vergunning aan te vragen voor alle 22 parkeerplaatsen onder het woongebouw.

Nu zijn de protesten losgebarsten. „Waarom moet ik gaan betalen voor iets dat al mijn eigendom is?” vraagt Paul Wijdeveld zich af. „Ook dit plan geeft weer eens aan dat een orgaan als het stadsdeel onvoldoende gekwalificeerd is om met dit soort problemen om te gaan.” De vereniging van eigenaren van het woongebouw Uilenburgerwerf weigerde aanvankelijk de vergunning aan te vragen. Daarop werd haar een dwangsom aangezegd van maximaal 100.000 euro. De vereniging heeft nu alsnog een vergunning aangevraagd en tegelijk bezwaar aangetekend. Wat voorzitter Christoffel Klepper vooral zorgen baart, is dat zijn vereniging wordt gedwongen toe te zien op de betaling van de leges, het uitvoeren van de kentekenregistratie én het innen van de boetes, van wel duizend euro per plek per dag. „Wij moeten straks misschien tegen zeer hoge advocatenkosten proberen geld te innen. Dat is belachelijk”, zegt Klepper.

De onrust is ook tot de politiek doorgedrongen. „Het moet niet gekker worden”, schrijft gemeenteraadslid Robert Flos (VVD) in zijn weblog. „Stadsdeel Amsterdam-Centrum is weer eens bezig met handhaving.” En ironisch: „Schande dat iemand zijn eigen grond gebruikt om er een verderfelijke auto op te zetten! Überhaupt schande dat iemand een auto heeft, of nog erger twee.”

Ook in de deelraad zelf, die eerder akkoord ging met de nieuwe garageverordening, is gemor. „Dit is de complete gekte”, zegt Robert Sandelowksy, raadslid in het stadsdeel Centrum voor Opheffen, een partij die zich ten doel heeft gesteld het stadsdeelbestuur op te heffen. „Er is sprake van onteigening van privébezit. De mensen hebben een vergunning voor onbeperkte duur verkregen en nu is het hoppeta betalen maar. Bovendien mogen eigenaren hun parkeerplaats niet meer verhuren. Veel mensen hebben een huis gekocht en betalen de hypotheek onder meer met geld uit de verhuur van hun parkeerplaats. Dat wordt hun nu afgenomen. Dit lijkt Noord-Korea wel.”

Verantwoordelijk portefeuillehouder van het stadsdeel Centrum is Anne Lize van der Stoel, nota bene van de VVD. Zij heeft haar woordvoerder gevraagd vragen over de kwestie af te handelen. Deze legt uit dat veel privéparkeerplaatsen in het Amsterdamse centrum niet als zodanig worden gebruikt. „Mensen bouwen de plaats soms helemaal om tot een appartement.” Ook beschikken eigenaren van zo’n parkeerplaats niet zelden óók over een parkeervergunning op straat. En daar is veel vraag naar. „De wachttijd voor een parkeervergunning bedraagt in Amsterdam gemiddeld acht jaar”, zegt de woordvoerder. Alle reden dus om de controles op de privéplaatsen op te voeren. En om die controle door vier ambtenaren te kunnen betalen, is de heffing ingesteld. „Het tarief is gewoon een rekensom geweest.” Zou zo’n controle dan niet beter uit de algemene middelen moeten worden betaald? Dieven krijgen toch ook geen extra heffing omdat zij de politie veel werk bezorgen? „Je moet dit zien als een vorm van profijtbeginsel”, aldus de woordvoerder.

Het Amsterdamse college zou het besluit kunnen vernietigen. „Ik heb het stadsdeel om opheldering gevraagd”, schreef wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) gisteren in zijn weblog. „De nu voorgestelde regeling lijkt door te schieten in regelzucht en hoge leges. Dat ondermijnt het draagvlak voor bewonersgarages waar bewoners vaak veel geld voor moeten neertellen.”

    • Arjen Schreuder