Belgische agenten lossen voor het eerst schoten in Nederland

Rotterdam. Twee Belgische politieagenten hebben woensdagnacht in het Limburgse Gronsveld waarschuwingsschoten gelost tijdens de achtervolging van twee koperdieven. Het Openbaar Ministerie en het politiekorps Limburg-Zuid stellen een onderzoek in naar ”de toedracht en de legitimiteit van de schoten”. Het is voor zover bekend het eerste schietincident in Nederland waarbij Belgische agenten betrokken zijn, sinds twee jaar geleden het Benelux-verdrag voor politiesamenwerking van kracht werd. Vanaf 1 januari 2005 mogen Nederlandse, Luxemburgse en Belgische agenten bij grensoverschrijdende criminaliteit opereren op elkaars grondgebied zonder eerst toestemming te vragen. Volgens een woordvoerster van het politiekorps Limburg-Zuid zetten de Belgische agenten op Belgisch grondgebied de achtervolging in op de koperdieven. In het Nederlandse Gronsveld stapten de dieven uit hun auto, waarna de agenten de schoten losten. De dieven konden ontkomen.