Barclays kan zich geen slippertjes veroorloven

Tito Mboweni weet hoe hij indruk moet maken door met modder te gooien. Vraag maar aan Barclays. De gouverneur van de South African Reserve Bank (de Zuid-Afrikaanse centrale bank) heeft de Britse bank beticht van teleurstellend bestuur bij Absa, de Zuid-Afrikaanse bank die in 2005 door Barclays werd overgenomen. De aanval kan interesse wekken in Nederland, waar Barclays probeert een fusie met ABN Amro rond te krijgen.

De klacht van Mboweni dat de twee bedrijfsculturen niet goed samengaan, verschaft Nederlandse protectionisten munitie. Het lot van ABN Amro heeft ook Nout Wellink, de president van De Nederlandse Bank, verontrust. Hij sprak zich uit tegen het idee van een opsplitsing.

De tirade zou ook de aandeelhouders van Barclays kunnen verontrusten. De bank heeft haar financiële kunsten vertoond bij Absa door een investeringsrendement van zo’n 12 procent te verwezenlijken, ruim boven de kapitaalkosten.

Maar het op het juiste spoor houden van buitenlandse dochters kan ook politieke vaardigheden vergen. Barclays kan zich geen slippertjes veroorloven bij de integratie van ABN Amro, die een marktwaarde heeft die achtmaal groter is dan die van Absa ten tijde van de overname, en die in meer dan vijftig landen actief is.

Barclays moet uiteraard in staat zijn zich te herstellen van de door Mboweni uitgedeelde klap. De Zuid-Afrikaan staat immers betrekkelijk laag genoteerd in de internationale bankwereld. Hij kan ook persoonlijke redenen hebben gehad om Barclays aan te pakken. Hij onderhield gespannen betrekkingen met Gill Marcus, de beoogde president-commissaris bij Absa, toen zij zijn plaatsvervanger was bij de centrale bank.

Maar buitenlandse banken als Citigroup, HSBC en Standard Chartered – die naar verluidt allemaal hun eigen overnames in Zuid-Afrika zouden overwegen – doen er goed aan notitie te nemen van deze affaire. Barclays gaf Mboweni de tweede plek na president Thabo Mbeki, toen de bank Absa probeerde in te lijven. Het zou geen kwaad kunnen de campagne voor goede betrekkingen bij de centrale bank te beginnen.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Verdin