1 Foto maken

Op een pinhole-foto is alles even scherp of onscherp. Foto Johan Espeldoorn pinhole fotografie www.pinhole.cz www.pinholeday.org
Op een pinhole-foto is alles even scherp of onscherp. Foto Johan Espeldoorn pinhole fotografie www.pinhole.cz www.pinholeday.org Espeldoorn, Johan

Camera fröbelen

www.pinhole.czwww.pinholeday.org

Op 29 april is het weer Wereldwijde Pinhole Day: de dag van het fototoestel zonder lens. Nog een maand dus om flink te fröbelen, want een echte pinhole-fotograaf maakt niet alleen foto’s, maar ook zijn eigen gaatjescamera, gebaseerd op het principe van de zestiende-eeuwse camera obscura. Een leeg conservenblik is geschikt voor de meest basale camera’s. Instructies op www.pinholeday.org/support. Voor de gevorderden is er de indrukwekkende Dirkon, een retro uitknipcamera waarvoor de mal in 1979 in het Tsjechoslowaakse ‘ABC van Jonge Technici en Natuurwetenschappers’ werd afgedrukt. De mal (25 onderdelen) is nu als pdf-document te downloaden van www.pinhole.cz en voorzien van Engelstalige instructies. Op deze website staat ook gratis Windows-software om de ideale belichtingstijd en grootte van het speldengaatje in de camera te berekenen. Wie de moed verliest, kan ook een workshop pinhole-camera’s maken en gebruiken bezoeken, in Brussel bijvoorbeeld. Zie www.pinholeday.org. Stuur op 29 april je mooiste plaatje naar die site. (TV)