Zorgverzekeraars lijden flinke verliezen

Rotterdam. De zorgverzekeraars hebben vorig jaar een verlies geleden van 565 miljoen euro op basisverzekeringen en 31 miljoen euro op aanvullende verzekeringen. Hun financiële positie is daardoor verder verzwakt. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de zorgverzekeraars. De verliezen zijn veel groter dan de verzekeraars in december zelf nog aangaven. Toen gingen ze uit van een verlies van 320 miljoen euro op de basispolissen en een verlies van 40 miljoen op de aanvullende zorgverzekeringen. De verliezen zijn het gevolg van een felle strijd om marktaandeel tussen de zorgverzekeraars. Zij werven klanten met lage premies. Om de tekorten door niet-kostendekkende premies op te vangen, hebben de zorgverzekeraars op last van de toezichthouder voor honderen miljoenen euro`s voorzieningen moeten treffen.