Zes babbelende actrices

Voorstelling: Steel Magnolias, van Robert Harling, door V&V Entertainment. Regie: Frans Weisz. Gezien: 25/3 in Het Park, Hoorn. Tournee t/m 11/6. Inl. www.theaterhits.nl

Truvy's schoonheidssalon in Louisiana heet nu Trudy for beauty en is gevestigd in de gemeente Asperen. Dolly Parton is Karin Bloemen geworden, en om haar heen staan nu Nederlandse vrouwen in plaats van Amerikaanse. Maar verder is Steel Magnolias gebleven wat het was: een stuk waarin zes actrices van naam en faam furore kunnen maken, inclusief de laconieke grapjes en de tragische wending aan het slot.

Steel Magnolias van Robert Harling ging in 1987 off Broadway in première en werd na twee jaar een bioscoophit met Dolly Parton, Sally Field, Shirley McLaine, Olympia Dukakis, Julia Roberts en Daryl Hannah. In de Nederlandse versie, staan Karin Bloemen, Renée Soutendijk, haar dochter Caro Lenssen, Nelly Frijda, Diana Dobbelman en Sylvia Hoeks. Het is een gevarieerd ensemble, maar in de gedetailleerde regie van Frans Weisz vormt het een bezienswaardig geheel dat de indruk wekt bovenal naar waarachtigheid te streven. Als aartscomédiennes weten vooral Bloemen en Frijda precies hoe ze de grappig-grimmige zinnetjes zo effectief mogelijk moeten plaatsen, maar Weisz heeft ervoor gewaakt een kant en klare komedie te maken. Naast hen verricht bijvoorbeeld Renée Soutendijk wonderen van inleving door met schichtige ogen en afgewend hoofd te verbergen wat er allemaal aan verdrietigs gaande is. Zo blijft de voorstelling zorgvuldig in evenwicht.

Harlings behendige script, vaardig vernederlandst door Daphne Deckers, is intussen wat gedateerd. Langdurig laat hij de vrouwen oninteressant babbelen om te demonstreren dat ze dikke vriendinnen zijn. Zo expliciet hoeft het niet meer; dat snappen we tegenwoordig veel sneller. „Gaat dit verhaal nog ergens heen?” vraagt Nelly Frijda na een omslachtig relaas van Caro Lenssen. Dat levert haar terecht een lach op, maar het geldt ook voor veel andere passages.

Ergens in Steel Magnolias schuilt een tragische gebeurtenis, maar het duurt lang voordat Harling ter zake komt. Die verbale rompslomp haalt de glans toch een beetje van het stuk.

    • Henk van Gelder