Ze is 13 en wil ballen

Dak- en thuisloze jongeren praten met elkaar in een opvangcentrum in Amsterdam. Vandaag gaat het gesprek over taboes.

„Wat is eigenlijk een taboe?” vraagt Adiel (20 jaar, Egyptenaar). Zijn haar is geknipt. Hij draagt geen vlechtjes meer.

„Het is iets wat niet geaccepteerd is. Blote mensen waren vroeger bijvoorbeeld taboe”, antwoordt Erol (21 jaar, Nederlander). „Het is gek, want nu praten wij over dingen waar mensen het niet over willen hebben, omdat ze taboe zijn. Maar, ik heb geen taboes, dus mij maakt het niet uit.”

Rosa-Linda (22 jaar, Nederlandse): „Pedofilie, homoseksualiteit en bepaalde soorten seks zijn ook taboe. En dat ik hier woon.” Ze heeft net drie keer haar bord vol geschept. Ze zegt dat ze altijd honger heeft.

„In Nederland is het een schande als je geen huis hebt”, reageert Smokey (20 jaar, Surinaamse). „Mensen kijken je raar aan. Zelfs de mensen die hier werken zien ons als minder. Als iemand mij vraagt waar ik woon, noem ik een buurt. Niet de naam van dit centrum.” Er heerst een uitgelaten sfeer in de recreatieruimte. Smokey en Mohamed (19 jaar, Marokkaan) hebben een watergevecht gehouden.

Mohamed: „Over sommige dingen praat ik op straat niet. Als ik zeg dat ik het goed vind als er een bom op Amerika valt en er loopt op dat moment een agent langs, ben ik de lul. Tegen jullie kan ik dat wel zeggen. Maar weet je wat echt niet hoort? Jonge meisjes die met oude mannen gaan. Aan de andere kant, sommige meisjes van twaalf of dertien... Ik was laatst in de Efteling en toen huppelde er de hele tijd een jong meisje achter me aan. Meisjes van dertien lijken vaak achttien. Ze wilde m’n telefoonnummer.”

„En jij wilde dat geven?” vraagt Adiel verbaasd. „Je had haar moeten negeren. Je wíst dat ze pas dertien was. Je had haar een andere lekkere attractie in het pretpark moeten aanbieden.”

Mohamed is de enige die niet lacht. Hij is geërgerd. „Als een meisje van achttien met een man van tachtig gaat, mag het wel. Dat vind ik gek. Wat nou als een nog jonger meisje met een oudere man wíl zijn? Wie ben ik dan om te zeggen dat dat niet hoort?”

Adiel snapt het niet. „Stel”, en hij kijkt Mohamed recht aan, „jij hebt een zusje van dertien die er lekker uitziet. Ze wil ballen en ik bal haar. Wat doe je dan?”

„Ik zou je willen vermoorden”, zegt Mohamed zacht.

„Ik vind het goed dat er grenzen zijn aan seks”, zegt Rosa-Linda. „Anders zou iedereen van alles kunnen doen.”

Erol: „Ik ben tegen nazi’s. Die demonstreerden in Amsterdam tegen de pedo-partij. Nazi’s mogen niet in Amsterdam komen. Maar ik ben ook tegen die pedo-partij. Seks met kinderen is ziek.”

Adiel: „Waar het allemaal om gaat is dat mensen weten wat wel en niet kan. Zo simpel is het.”

„Maar dat is juist voor iedereen anders”, vindt Smokey. „Sommige mensen komen klaar als iemand op hun buik shit. Als iemand dat bij mij zou doen, zou ik dat heel erg vinden. Dat is dus een groot taboe voor mij.”

Er zijn volgens Mohamed ook landen in Afrika waar mensen elkaars behoefte opeten, omdat ze dan vitamines binnen krijgen. Dat is wetenschappelijk bewezen, voegt hij eraan toe. Adiel vraagt Mohamed naar welke National Geographic-zender hij kijkt. Rosa-Linda: „Je leeft niet voor jezelf in deze maatschappij, maar voor anderen. Als je iets doet wat niet gewoon is, ga je dingen onder de tafel doen. Je wilt niet bekritiseerd worden. Je wilt geen vét stempel.”

Om redenen van privacy zijn de achternamen weggelaten.

    • Paloma Bourgonje