Wraak mogelijk motief voor moord op Sévèke

Een 38-jarige oud-kraker heeft, na zijn aanhouding in Barcelona, bekend de Nijmeegse activist Louis Sévèke te hebben vermoord. Wat was zijn motief?

Toeval of niet? In De Graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas wordt kapitein Edmund Dantes onschuldig in een gevangenis gegooid. Op wonderbaarlijke wijze weet Dantes te ontsnappen, een fortuin te vergaren en wraak te nemen op de vriend die hem heeft verraden.

Is dit verhaal de inspiratiebron voor Martinus T.? Deze man heeft gisteren bekend de Nijmeegse activist Louis Sévèke op 15 november 2005 te hebben vermoord. Naar verluidt heeft Martinus T. onder het pseudoniem Edmund Dantes diverse malen e-mailcontact gezocht met Sévèke en was ook hij uit op wraak. T. werd eerder deze maand aangehouden in Barcelona, nadat onder andere de Amerikaanse FBI de Nederlandse politie hulp had verleend.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem verklaarde gisteren, op de persconferentie over de spectaculaire doorbraak in het anderhalf jaar slepende onderzoek naar de moord, over het motief enkel dat de daad niet politiek gemotiveerd lijkt te zijn. Op nadere vragen wil justitie niet ingaan. Maar vanochtend meldden dagbladen van Wegener dat rechercheurs van het korps Hollands-Midden – dat onderzoek deed naar een serie bankovervallen – een maand geleden in een opslagbox van T. een dagboek hebben aantroffen dat hem rechtstreeks in verband bracht met de moord op Sévèke. In dat dagboek zou hij beschreven hebben dat hij tien jaar geleden door Sévèke uit de Nijmeegse krakersbeweging is gegooid en dat hij daarvoor wraak heeft gezworen. Ook zou uit het dagboek blijken dat hij op de avond van de moord in Nijmegen was.

Volgens een verklaring van de familie en vrienden, die zich in een ‘persgroep’ hebben georganiseerd, heeft T. inderdaad in een Nijmeegs kraakpand gewoond en was hij actief in de beweging. Sévèke kende hem „maar er was geen nauw contact”, aldus de groep. Of hem inderdaad door Sévèke toen de voet dwars is gezet is onduidelijk. Duidelijk is wel dat Sévèke in de jaren negentig een gezien man was in de Nijmeegse krakerswereld. Naast vele andere activiteiten, hield hij zich ook bezig met het ontmaskeren van infiltranten van de geheime dienst. Daartoe werden hardhandige verhoormethoden soms niet geschuwd.

De vriendengroep weerspreekt dat Sévèke Martinus T. uit de krakersbeweging gezet zou hebben. Wel is er volgens de intimi sprake geweest van een conflict over een ‘oprotpremie’ die T. zou hebben geaccepteerd om een pand te verlaten. Sévèke en anderen zouden het daarmee niet eens geweest zijn.

In het dagboek van T. zou ook staan vermeld dat Martinus T. betrokken is geweest bij een nimmer opgehelderde aanslag op een kantoor van chemieconcern BASF in Arnhem in 1996. Die aanslag werd destijds in een briefje aan actie-uitgeverij Ravage in Amsterdam opgeëist door een groep die zich Earth Liberation Front noemde. De tekst luidde: „Arnhem. De vervuiler betaalt. Ook oude rekeningen.” Volgens Ed Bruinvis, samen met Sévèke auteur van het boek Operatie Homerus (1998) over infiltraties, wezen beschuldigende vingers destijds naar de kraakbeweging.

[Vervolg Sévèke: pagina 3]

Verdachte opgepakt in internetcafé

De aanslag leidde vervolgens tot een inval bij Ravage om het briefje op te eisen. Daar werd en passant de hele ledenadministratie meegenomen.

Puzzelstukjes wellicht voor het motief. Maar veel is onduidelijk, ook voor broer Raymond-Pierre Sévèke: „Voor ons is dat de brandende vraag: waarom heeft iemand het nodig gevonden Louis te vermoorden?” Volgens hoofdofficier Remco van Tooren, gisteren op de persconferentie, is T., die hoogstwaarschijnlijk alleen heeft gehandeld, niet gelieerd aan politie- of inlichtingendiensten. Die verklaring is een reactie op alle theorieën die de afgelopen veertien maanden de ronde hebben gedaan. Want Sévèke was politiek geëngageerd, een ‘luis in de pels’ die onderzoek deed naar de werkwijze van de inlichtingendiensten. De jaren voor zijn dood hield hij zich vooral bezig met het ondersteunen van klachtenprocedures tegen het optreden van politie.

Het ‘bamboeteam’ stak in totaal 70.000 manuren in het onderzoek, onderzocht 23 mogelijke scenario’s, maakte meerdere reconstructies en verspreidde een compositietekening maar kwam ogenschijnlijk niet dichter bij een oplossing. Vermoedelijk was de dader nog niet gepakt als hij niet ook verdacht werd van een aantal bankovervallen. De rechercheurs van het korps Hollands-Midden dat onderzoek deed naar de overvallen, waarvan één notabene een dag na de moord op Sévèke is gepleegd, trof volgens de officiële lezing in een opslagbox behalve explosief materiaal „voorwerpen” aan die in verband werden gebracht met Louis Sévèke. Zij lichtten hun Nijmeegse collega’s in waardoor volgens districtschef Aart Garssen van de politie Nijmegen-Zuid „puzzelstukjes in elkaar vielen.” Uiteindelijk kon T. op 16 maart in een internetcafé in Barcelona worden aangehouden, waarna hij dinsdag werd uitgeleverd. Bij de zoektocht op internet naar de romanfiguur Edmund Dantes zou de FBI een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Het ‘bamboeteam’ draait met 18 rechercheurs vooralsnog gewoon door, verklaart districtschef Garssen. „We zijn nog niet klaar, er moet nog meer helderheid komen.” Burgemeester De Graaf „hoopt op een strafrechtelijk vervolg, zodat er een streep gezet kan worden”. De moord op een bekende Nijmegenaar heeft „onrust en verwarring” veroorzaakt, aldus De Graaf die spreekt over „een trauma” voor zijn stad.

    • Jaco Alberts
    • Martin Steenbeeke