Wervelschijf van donor geneest hernia

Rotterdam. Vijf patiënten met een ernstige nekhernia zijn goeddeels genezen met een vervangende tussenwervelschijf van een overleden donor. Deze nieuwe vorm van weefseltransplantatie is uitgevoerd in China.

De Chinese artsen deden afgelopen zaterdag verslag in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ze wachtten vijf jaar met de publicatie om te kunnen beoordelen of de geïmplanteerde donorschijven het goed doen. Dat lijkt inderdaad zo te zijn. De patiënten hebben geen last meer van pijn of spieruitval door afgeknelde zenuwenbanen. Ze hebben geen afstotingsverschijnselen gehad en de donorschijven lijken op een normale manier te verouderen. Nek- en rughernia`s zijn wereldwijd een belangrijke oorzaak voor langdurige pijn. De oorzaak is een gebarsten tussenwervelschijf. Ze gaan vaak over met oefening en afwachten. Bij medisch ingrijpen zijn er drie alternatieven: injectie van een kraakbeenoplossend middel, óf de wervels waartussen het kapotte kraakbeen zit onbeweeglijk aan elkaar vastzetten, óf een vervangende kunststof tussenwervel plaatsen. Tussenwervelschijven van overleden donoren kunnen na verder onderzoek een goed alternatief zijn voor de bestaande behandelingen.