Wat maakt een Chinese vrouw gelukkig?

Wat maakt een Chinese vrouw gelukkig? Macht, geld, liefde of sex? Een onderzoek uitgevoerd door het Chinese tijdschrift ‘Yueji.Self’ wees uit dat 60 procent van de ondervraagde vrouwen zelfvervulling de belangrijkste waarde in hun leven vinden. Li Yinhe, seksuoloog en professor aan de Chinese Academie voor sociale wetenschappen, zegt in ‘China Daily’ de hoge cijfers

Wat maakt een Chinese vrouw gelukkig?
Macht, geld, liefde of sex?
Een onderzoek uitgevoerd door het Chinese tijdschrift ‘Yueji.Self’ wees uit dat 60 procent van de ondervraagde vrouwen zelfvervulling de belangrijkste waarde in hun leven vinden.
Li Yinhe, seksuoloog en professor aan de Chinese Academie voor sociale wetenschappen, zegt in ‘China Daily’ de hoge cijfers voor zelfvervulling bemoedigend en positief te vinden.
“Het laat zien dat Chinese vrouwen steeds meer hun eigen leven willen bepalen. Wanneer vrouwen dergelijke waarden belangrijk vinden, betekent dat dat ze steeds gelijkwaardiger aan mannen worden”, zegt Li.
Volgens de traditie leven mannen in China nog altijd voor hun carrière en vrouwen voor het opvoeden van een kind.
Geloven Chinese vrouwen dan niet meer in de liefde?
“Juist wel”, zei onlangs een Chinese vriendin (34) tegen mij.
“Twinitg jaar geleden werden huwelijken in de steden nog gearrangeerd. Op het platteland is dat nog altijd het geval. Ik kies juist voor echte liefde. Daarom zoek ik  net zolang tot ik ‘Mr.Right’ tegenkom”, aldus mijn vriendin.

Mijn vriendin deelt dus de mening van 60 procent van de ondervraagde vrouwen.
Omdat ze  niet meer afhankelijk willen zijn van de  liefde van een Chinese echtgenoot voor hun geluk, besluiten ook steeds meer vrouwen single te blijven of te trouwen met een buitenlander die in hun ogen vaak toleranter en begripvoller  is.

Het feit dat Chinese vrouwen zelfvervulling in toenemende mate belangrijker vinden dan liefde wil overigens niet zeggen dat ze ook geëmancipeerder willen zijn.
Slechts 0,6 procent van de ondervraagden vond macht, sex en geld belangrijk voor hun geluk.
“Vrouwen hebben nog altijd weinig behoefte macht te veroveren.China is van oudsher  een patriarchale maatschappij en nog altijd worden vrouwen weinig aangemoedigd zich te meten met mannen”, aldus professor Li Yinhe.

Het onderzoek dat in 15 steden, Hong Kong en Taiwan plaatsvond was het eerste onderzoek in China naar het welbevinden van vrouwen in de samenleving.

    • Bettine Vriesekoop