Wat doen de kinderen

Pippi Langkous 1. Pippi Langstrumpf - Inger Nilsson. © RECHTEHINWEIS: - Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei Nennung ZDF/Taurus. Andere Verwendungen nur nach Absprache. ZDF - Bilderdienst, Tel. 06131-706100, E-Mail: Bilderdienst@zdf.de Taurus

Palmpaasstokken maken

In Streekmuseum De Locht in Melderslo (N-Limburg) mogen kinderen op zondagmiddag 1 april van 14 tot 17 uur een eigen palmstok versieren. Een leuk karwei, passend bij een oude traditie. Het versierde palmstokje zit vol symbolen. De kruisvorm heeft te maken met het kruis waaraan Christus is gestorven. De palmtakjes verwijzen naar de intocht in Jerusalem en het broodhaantje herinnert aan het verhaal over Petrus die in de vroege ochtend van Goede Vrijdag tot drie maal toe ontkende dat hij een leerling van Christus was. Na de derde keer begon een haan te kraaien, zoals eerder door Christus was voorspeld.

Het museum is open van 11-17u, Koppertweg 5, Horst-Melderslo. Tel 077-3987320 Mail: delocht@tref.nl; www.delocht.nl

Griezelen in een kasteel

De populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon geeft op kasteel Dussen een voorstelling: de Dolfje Weerwolfje Show. Samen met Rick en Hadjidja treedt hij op met een voorlees-, liedjes- en poppenprogramma voor kinderen vanaf 5 jaar. Van Loon ontving voor verschillende van zijn boeken prijzen, o.a. de Kinderjuryprijs. De familievoorstelling vindt tweemaal plaats op zondag 1 april om 14u en 15u30.

Res via jeugdkasteeldussen@hotmail.com of 0416-3911 59. Entree € 7,50 p.p.

Slot Zuylen bezoeken

Sinds afgelopen weekend is Slot Zuylen weer open voor publiek. Bezoekers kunnen op zaterdag en zondag terecht voor rondleidingen door het eeuwenoude kasteel. Hier heeft onder meer de schrijfster Belle van Zuylen gewoond. Op woensdagmiddag is er een speciaal kinderprogramma; de verhalen van Slot Zuylen. Eerst verkleden de kinderen zich, waarna een verhalenverteller de kinderen meeneemt op avontuur door het kasteel. Er zijn twee programma’s, een voor kinderen van 5 tot 8 jaar (4 april, 14u) en één voor 8 tot 10 jaar (11 april, 14u).

Kosten: € 7,50, incl. limonade en verrassing. Aanmelden noodzakelijk via 030-2440255 of info@slotzuylen.com Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen. www.slotzuylen.com

Knippen en kleuren

In het Groninger Museum kunnen kinderen van 4 t/m 12 jaar op zondag 1 april van 12u tot 16u meedoen aan het Open Kinderatelier. Na het bekijken van

de Gallen-Kallela-tentoonstelling, gewijd aan de beroemdste en belangrijkste kunstenaar van Finland die het nationale heldenepos Kalevala heeft geschilderd, kunnen ze zelf aan de slag en met verschillende materialen echte kunstwerken maken door te knippen, plakken en kleuren. Het Open Kinderatelier is gratis op vertoon van een entreebewijs van het Groninger Museum.

Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Inl 050-3666555, www.groningermuseum.nl.

Eieren zoeken

Een week voor Pasen zijn kinderen uitgenodigd om eieren te zoeken in de tuin van het Goethe-Institut Amsterdam. Ouders en kinderen zijn op zondag 1 april welkom vanaf 13u. Om 13u15 wordt het startsein gegeven voor het zoeken, dat duurt tot en met 15u.

Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam. Inl 020-5312900

Naar ‘Pippi’ gaan

Lowiekes Filmfestijn, het filmfeestje voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders, staat weer voor de deur. Op zondag 1 april is kinderboekenschrijfster Francine Oomen, die onder meer Lena Lijstje, Hoe overleef ik en Ezzies dagboek schreef, de speciale gast. Tijdens Lowiekes Filmfestijn zal zij vertellen over de helden en heldinnen uit haar boeken. De film die Oomen uitkoos om te vertonen is Pippi Langkous uit 1969, over het brutale meisje met rode vlechtjes, bedacht door schrijfster Astrid Lindgren. Na afloop krijgt iedereen een Doeboek.

Zondag 1 april, 11.00 uur.

Entree: € 6,-. Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Res 030-2320450; www.lowiekesfilmfestijn.nl

Vuur ontsteken

In het Historisch Openlucht Museum Eindhoven wordt op zondag 1 april vuur gemaakt met een vuursteen. Probeer het zelf maar, samen met een bewoner van Eversham, een dorpje uit de IJzertijd. Er wordt gebruik gemaakt van vuursteen, een ring van ijzer, tondel en berkenbast. Het moeilijkste onderdeel van vuur ontsteken is om van een klein vlammetje een groot vuur te maken. Op deze zondag zijn er ook kinder-doe-activiteiten in de Middeleeuwen. Met een kinder-doe-kaart mogen kinderen de ambachtsman een handje helpen en daarmee geld verdienen voor iets lekkers in de Middeleeuwse herberg.

Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven, Boutenslaan 161 B, Eindhoven. 040-2522281; www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl. Entree: € 6,50, of € 3 t/m 11 jaar. Kinder-doe-kaart: € 3.

Pesach-tekening maken

Maandagavond 2 april begint Pesach, het joodse Pasen. Dit lentefeest duurt een week en begint met een speciale maaltijd vol verhalen en liedjes.

Een van die liedjes, Chad Gadja, is al zo’n 500 jaar oud en wordt met Pesach over de hele wereld gezongen. In het atelier van het Joods Historisch Kindermuseum kunnen kinderen dit liedje over een bokje zelf illustreren. Ze mogen het boekje met de tekst en hun eigen tekeningen na afloop mee naar huis nemen.

Duur: ca. 1,5 uur; leeftijd: vanaf 6 jaar. Res. verplicht, deelname is beperkt. 020-5310374. JHM Kindermuseum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam