Voor DSM voorlopig geen loyaliteitsdividend

Chemieconcern DSM mag voorlopig geen loyaliteitsdividend invoeren om trouwe aandeelhouders te belonen. Dat heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gisteren bepaald op verzoek van beleggingsfonds Franklin Templeton.

Het verzoek om een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij DSM wordt op een volgende zitting behandeld. Tot die tijd mag het concern het loyaliteitsdividend niet in stemming brengen op aandeelhoudersvergaderingen. DSM wilde het plan gisteren in stemming brengen op de jaarvergadering in Heerlen.

DSM maakte vorig jaar september het plan bekend om loyale aandeelhouders die zich laten registreren en ten minste drie jaar hun aandelen in bezit houden, te belonen met een extra dividend: 30 procent van het gemiddelde over het in de afgelopen jaren uitgekeerde dividend, en 10 procent voor elk extra jaar. Doel is te weten wie de aandeelhouders zijn en hen te betrekken bij de langetermijnstrategie. Niet toevallig ontstond het idee in de tijd dat Stork zich geconfronteerd zag met twee agressieve beleggers die stilletjes ruim 30 procent van de aandelen in handen hadden weten te krijgen en harde eisen gingen stellen. Van de DSM-aandeelhouders heeft 17 procent zich laten registreren.

Volgens advocaat Allard Huizing van aandeelhouder Franklin Templeton bevestigt de uitspraak een belangrijk beginsel. „Het hof baseert zijn uitspraak op het wettelijke gelijkheidsbeginsel tussen aandeelhouders.” Het hof noemt gelijkheid tussen houders van dezelfde soort aandelen in de uitspraak een „fundamentele en dwingende regel” van het Nederlands vennootschapsrecht.

DSM zou de uitspraak vanmiddag op de aandeelhoudersvergadering bespreken. Het bedrijf wil niet vooruitlopen op de vraag of het loyaliteitsdividend nu van de baan is.