Televisie Voorkeur

Tygo Gernandt speelt politie-agent Sylvester Daals in de serie Van Speijk. Vanavond de aflevering Vreemde ogen dwingen, waarin onder meer een heftige achtervolging door de straten van Amsterdam. Tien, 20,30-21.30u. Wal, Dinand van der

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de omgang met graven van nazisympathisanten. De gemeente Rheden, waar de zaterdag overleden Florentine Rost van Tonningen wordt begraven, wil geen bedevaartsoord voor nazi’s worden. In Zwolle zijn een paar jaar geleden twee grafstenen verwijderd bij graven van NSB’ers uit angst voor verering of vernieling. Ned.2, 20.25-20.50u.

Koppen justitie. Aandacht voor onder andere ripdeals, waarbij met ingewikkelde onroerendgoedtransacties duizenden euro’s worden geruild voor een hoop gekopieerde bankbiljetten en stapels waardeloos papier. Honderden Belgen werden de laatste maanden slachtoffer van deze oplichting. Verder ladingdiefstallen bij de grens en een bijzonder agressieve gangsterbende. België 1, 21.10-21.45u.

documentaire

Holland Doc: Afrika reeks. Koert Lindijer, correspondent in Afrika, vindt al meer dan twintig jaar broederschap bij de Samburu’s in Kenia. Onder hen heeft hij twee bijzondere vrienden: Lonis, leeftijdgenoot en hoeder van de tradities, en de jongere, revolutionaire Kasao. Zij zijn de hoofdpersonen in de documentaire Mijn Zwarte Moeder, op zoek naar een Afrika dat binnenkort niet meer in deze vorm te vinden zal zijn. Ned.2, 22.50-23.50u.

Bommen op het Derde Rijk. Met een Emmy onderscheiden documentaire over het bombardement op Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Daarbij werd de stad, één van de mooiste van Europa, totaal verwoest door geallieerde bommenwerpers, ook al was de Tweede Wereldoorlog eigenlijk al voorbij. Een reconstructie van één van de gruwelen uit de oorlog met archiefbeelden en getuigenissen van mensen die het bombardement meemaakten. België 2, Canvas, 22.55-23.40u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is Joan Haanappel die als kunstschaatsrijdster medailles won op de Europese kampioenschappen en meedeed aan de Olympische Spelen. Zij is nu jurylid bij schaatswedstrijden op tv met ‘BN’ers’. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gast Sebastien Valkenburg praat over de maand van de filosofie, Andrea Vreede, correspondent in Italië voor de NOS, schreef een reisgids voor Rome en vertelt daarover. Verder o.m. de band MOKE die Britpop speelt en Ron Brandsteder die reclame komt maken voor een nieuwe serie afleveringen van het televisieprogramma Dancing with the Stars. Tafelheer is Najib Amhali. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Inge Diepman vertelt over de roman Diep die zij samen met haar partner Sylia de Graaf schreef. Het gaat over het verlies van hun zoontje David. Minister Ella Vogelaar (PvdA) van Wonen, Wijken en Integratie licht haar plannen met de probleemwijken toe. Historica Beatrice de Graaf praat over haar boek Terroristen en hun bestrijders - vroeger en nu dat zij samen met Isabelle Duyvensteyn schreef. Ned.1, 23.00-23.55u.

Question time. Politiek discussieprogramma waarin door het publiek in de studio en via het internet vragen kunnen worden gesteld. Het panel bestaat uit de Britse staatssecretaris, de conservatieve politica Hazel Blears, Sayeeda Warsid, conservatief politica; de ex-bisschop van Canterbury George Carey, de zakenvrouw Yvonne Thompson en de leider van de Britse Independence Party, Nigel Farage. BBC1, 23.35-0.35u.

informatief

Andere tijden: Abortus in Nederland. Terug naar de tijd voor de abortuswet toen zwangere vrouwen op zoek gingen naar kwakzalvers en heel soms een arts bereid vonden een justitiële vervolging te riskeren. Twee vrouwen vertellen hun ervaringen met een ongewenste zwangerschap in de tijd dat abortus illegaal was en over de methoden van zwangerschapsafbreking die konden leiden tot ernstige infecties, met soms de dood tot gevolg. Het debat over abortus is nu weer terug, zo lijkt het, doordat het kabinet de overtijdbehandelingen onder de werking van de abortus wil brengen. Ned.2, 21.30-22.00u.

It's not easy being green. Gezinnen die op een milieuverantwoordelijke, groene, manier willen leven worden gevolgd in deze reportageserie. Deze keer bouwen Steve en Duncan een kas zonder een cent te investeren. BBC 2, 21.30-22.00u,

Dossier 2300: Wat te doen als je neerstort. Mogelijkheden om de overlevingskansen bij een vliegtuigongeluk te vergroten. Hoewel de meeste mensen denken dat de kans om te overleven bij een crash klein is, wijzen de cijfers uit dat bij zestig procent van de crashes overlevenden zijn. RTL4, 22.55-23.55u.

sport

Cricket World Cup Highlights. Samenvattingen en hoogtepunten uit de wedstrijden in West-Indië om de wereldbeker. BBC 2, 0.50-1.50u.

Swimming. Samenvatting van de zwemwedstrijden voor de wereldkampioenschappen in Melbourne, onder andere de finales van 100 m schoolslag voor mannen en vrouwen. BBC 1, 1.20-2.20u.