Slepers en Smit weer aan tafel voor cao

De vakbonden en slepersbedrijf Smit Internationale zijn vanmiddag weer gaan praten over een nieuwe cao. Dat hebben beide partijen vanochtend gezegd.

Daarmee komt een voorlopig einde aan de wekenlange stilstand in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 240 slepers in de Rotterdamse haven. Zij staken sinds februari steeds enkele dagen om hun eisen kracht bij te zetten.

Vorige week heeft een informateur, ex-vakbondbestuurder Kees Marges, de mogelijkheden onderzocht om de gesprekken weer op gang te brengen. „Hij heeft geconstateerd dat er ruimte is voor hervatting van de cao-onderhandelingen”, aldus een woordvoerder van Smit vanochtend.

Sinds afgelopen vrijdag hebben FNV Bondgenoten en De Unie informeel met Smit gesproken. „Die gesprekken waren constructief”, zegt de Smit-woordvoerder. Volgens FNV-bestuurder Cees Bos is Smit „opgeschoven”.

De stakingsdreiging blijft bestaan. Gisteren legden de werknemers enkele uren het werk neer en FNV Bondgenoten zegt niet uit te sluiten dat tijdens de onderhandelingen de slepers opnieuw zullen staken. De rechter heeft drie weken geleden besloten dat de slepers steeds maximaal vijf dagen achter elkaar mogen staken, om de productie van de petrochemische industrie in het havengebied niet te storen. Daarna moeten ze minimaal vier dagen werken.

De werknemers eisen extra salaris naast de eenmalige bonussen van 2.000 en 750 euro die ze hebben gekregen. Ze willen compensatie voor gestegen ziektekosten en de daling van het aantal werkweken per jaar voor ouderen van 14 naar 12.

Vanochtend werd ook bekend dat Smit een overeenkomst voor 25 jaar heeft gesloten met het Italiaanse bedrijf Adriatic. Smit gaat onder meer gastransportschepen slepen voor Adriatic.