Scheiden niet in flits, maar wel wat simpeler

Echtscheidingen moeten in alle gevallen worden voorgelegd aan een rechter. Dat vinden de ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Rouvoet (Jeugd en gezin, ChristenUnie).

Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. De ministers willen wel de procedure vereenvoudigen voor echtparen die geen kinderen hebben en het eens zijn over de financiële afwikkeling van de scheiding. Zij kunnen volgens een voorstel van de ministers straks hun afspraken vastleggen bij een notaris. Die legt ze dan voor aan de rechter.

Nu kan een officiële scheiding alleen worden aangevraagd door een advocaat. Dit zou echtparen die het eens zijn over de scheiding onnodig op kosten jagen. Daarom willen de ministers de wet zo aanpassen dat alleen de notaris en de rechter nog aan een scheiding te pas hoeven komen.

Tegelijkertijd willen de ministers de zogenoemde flitsscheiding afschaffen. In die gevallen wordt de gang naar de rechter nog geheel vermeden. Echtparen laten bij zo’n scheiding hun huwelijk omzetten in een geregistreerd partnerschap, dat vervolgens door een ambtenaar van de burgerlijke stand ontbonden kan worden. Maar deze scheiding wordt in het buitenland niet erkend. De Tweede Kamerfracties van VVD, ChristenUnie en PvdA konden vanmorgen nog niet reageren op het voorstel van de ministers.