Ruzie Londen-Teheran loopt op

De 26-jarige Faye Turney zei gisteren „klaarblijkelijk” in Iraanse wateren te zijn gevaren. Foto AP Faye Turney, 26, the only woman amongst the British navy personnel seized by Iran, appears in this image made from television, in footage broadcast by Al-Alam, an Arabic-language, Iranian state-run television station, in Tehran, Wednesday March 28, 2007. Wearing a white tunic and with a black headscarf draped loosely over her hair, Turney said "Obviously we trespassed".(AP Photo/APTN, courtesy of Al-Alam) ** IRAN OUT: TV OUT ** Associated Press

Het conflict tussen Groot-Brittannië en Iran over 15 gevangen Britse militairen is gisteren verder opgelopen. Londen heeft alle bilaterale samenwerking met Teheran stilgelegd, nadat de Iraanse staatstelevisie beelden uitzond van de militairen die vorige week in de Perzische Golf door Iran gevangen zijn genomen. Te zien is hoe militairen van plastic bordjes eten. De enige vrouwelijke arrestant, de 26-jarige Faye Turney, zegt op de video dat haar patrouilleboot „klaarblijkelijk” in Iraanse territoriale wateren is gevaren.

De Britse minister van Defensie zei in een reactie het „totaal onacceptabel” te vinden „dat onze mensen op zo’n manier te kijk worden gezet”. Volgens Defensie bevond de HMS Cornwall zich op het moment van de arrestatie 1,7 zeemijl binnen de grens van de Iraakse territoriale wateren. Het schip zou daar bezig zijn geweest met routinematige smokkelcontrole.

Een Britse woordvoerder stelde gisteren dat de coördinaten die Iran eerst opgaf eveneens binnen Iraakse wateren lagen. Pas in tweede instantie kwam Iran met coördinaten die in de Iraanse wateren liggen, aldus de Britten die later verklaarden „ernstige zorg” te hebben over de manier waarop de verklaring van Turney tot stand is gekomen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki zei gisteravond dat „Groot-Brittannië zal moeten accepteren dat de zeelieden zijn gearresteerd in Iraanse wateren”. Hij herhaalde zijn eerdere toezegging dat Turney spoedig zal worden vrijgelaten.

De exacte grens tussen Irak en Iran is al decennia omstreden. Ook de Britse eskadercommandant in de Golf, Nick Lambert, erkende vrijdag bij de BBC dat de toestand in dit opzicht „gecompliceerd” is.

De Verenigde Staten hielden gisteren een uitgebreide lucht- en zeeoefening in de Golf. De VS die bijna 40.000 militairen in de Golf hebben gestationeerd, ontkent plannen te hebben Iran aan te vallen. Op de Arabische top in Riad sloten de Verenigde Arabische Emiraten zich gisteren aan bij de landen in de regio die beloven niet mee te doen aan enige aanval op Iran. (AP, Reuters, BBC)