Regering van technocraten Guinee

De pas benoemde premier van Guinee Lansana Kouyaté heeft een nieuwe regering aangesteld. De mededeling, die gisteren op staatstelevisie werd gedaan, is door de oppositieleiders met voorzichtig optimisme begroet. Het aanstellen van een nieuwe regering was onderdeel van de afspraak die president Lansana Conté een maand geleden noodgedwongen maakte met de vakbonden nadat twee landelijke stakingen eerder dit jaar het openbare leven hadden platgelegd. Bij de gewelddadig neergeslagen demonstraties vielen 120 doden.

Vakbonden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, die de oppositie in het West-Afrikaanse land leiden, hadden van Conté geëist dat hij een onafhankelijk premier zou aanstellen die op zijn beurt ook vrijelijk ministers zou kunnen aanstellen dan wel ontslaan. Eerder was dit recht voorbehouden aan president Conté, die in 1984 aan de macht kwam met een staatsgreep. De oppositie is van mening dat de ziekelijke Conté niet langer in staat is tot regeren.

Kouyaté, die eind februari is aangesteld heeft 19 ministers en drie staatssecretarissen benoemd. De nieuwe ministers zijn allen technocraten, onbekend bij het grote publiek en niet behorend tot de kring rond Conté. Alleen de post van minister van Defensie gaat naar een Conté-getrouwe. Minister van Economie en Financiën wordt een voormalig medewerker van de IMF. Opmerkelijk is de benoeming van twee vakbondsleiders in de regering.

De nieuwe regering moet een einde te maken aan de politieke en sociale crisis die Guinee sinds een jaar teistert. Kouyaté kondigde in zijn tv-toespraak aan de hoge werkloosheid aan te zullenpakken. Naar schatting is de werkloosheid in Guinee tussen de 70 en 80 procent. Transparency International noemde Guinee recentelijk het ‘meest corrupte land van Afrika’.Ook zei de premier dat de „catastrofale situatie” een breuk met het oude gewoonten vereiste.

„We weten dat we van deze regering kunnen verwachten dat het de situatie verandert”, reageerde vakbondsleider Mariama Penda Diallo. „Zo niet, dan zullen we ze verjagen zoals we dat ook hebben gedaan met de vorige regering.” (AFP, AP, Reuters)