Radicale Pakistaanse studentes ontvoeren bordeelhoudster

Ongeveer dertig radicaal-islamitische studentes hebben in Islamabad een vrouw ontvoerd die zij ervan beschuldigden een bordeel uit te baten. Ze hadden de sluiting van het bordeel geëist, en ontvoerden de vrouw toen zij dat weigerde. Ook namen zij twee vrouwelijke familieleden mee.

De in niqaabs gehulde studentes, die assistentie kregen van tien mannelijke studenten, maken deel uit van een groep van enkele honderden die sinds januari de bibliotheek van de Rode Moskee in het centrum van de stad bezet houden, uit protest tegen plannen van het stadsbestuur om illegaal gebouwde moskeeën te slopen. De bibliotheek is in een fort veranderd; jongemannen met stokken staan opgesteld bij de ingang en langs de muren.

Abdul Rashid Ghazi, een van de leiders van de moskee en de bijbehorende madrassa (koranschool) Jamia Hafsa, verklaarde dat de studentes het bordeel hebben gesloten. „De vrouwen zijn bij ons in de madrassa. We eisen dat de overheid een zaak tegen ze begint”, zei hij. Een van de studentes legde uit: „We hebben geen toestemming van de overheid om hen te arresteren, maar we hebben wel toestemming van onze religie, omdat prostitutie duivels is.”

Na de ontvoering van Aunty Shamim, zoals de bordeelhoudster bekendstaat, arresteerde de politie twee docentes en twee studenten van de madrassa. Daarop liet Ghazi twee agenten ontvoeren en er één in elkaar slaan, meldden getuigen. Later spraken Ghazi en de politie af de agenten en de studenten weer vrij te laten. „Dit zijn gestoorde mensen”, zei een anonieme hoge ambtenaar over de studentes. „We zullen ferme actie ondernemen als ze de ontvoerde mensen niet vrijlaten.”

President Pervez Musharraf heeft de afgelopen jaren maatregelen beloofd tegen haat predikende madrassa’s, maar tot op heden weinig ondernomen. Veel madrassa’s in de grensregio met Afghanistan, maar ook in grote steden als Islamabad, zouden broeinesten voor terrorisme zijn.

In de plaats Tank, in de North-West Frontier Province, hebben militante Talibaan-aanhangers gisteren een schoolhoofd ontvoerd en een agent gedood. De actie, die gepaard ging met raketbeschietingen, was bedoeld als vergelding voor het politieoptreden op maandag. Toen schoot de politie twee militieleden dood die probeerden studenten van de school te rekruteren als zelfmoordterroristen. (AP, Reuters)